Tv-recension: Sevärd norsk komedi

Felix Sandman dyker upp igen i andra säsongen av norska 'Home for Christmas'. Pressbild.
Felix Sandman dyker upp igen i andra säsongen av norska "Home for Christmas". Pressbild.
Tv-recensionTT

Den norska komediserien om den kärlekssökande Johanne har fått en ny sevärd säsong, som passar fint som julunderhållning. Men den är inget för den pryde.

Annons

Annons

Annons

Annons

Johanne (Ida Elise Broch) söker en relation i 'Home for Christmas'. Pressbild
Johanne (Ida Elise Broch) söker en relation i "Home for Christmas". Pressbild

När det ringde på dörrklockan i sista minuten av första säsongen av norska "Home for Christmas" var frågan vem som skulle visa sig stå utanför. Var det eventuellt en pojkvän till Johanne, redo att bli en del av hennes familj, redo att äta julmiddag och få familjen att sluta oroa sig över hennes singelliv?

Säsong två inleds där det avsnittet slutade. Nix, det står ingen ny pojkvän utanför, utan ett blomsterbud som kommer med 100 röda rosor. Vem kommer de ifrån? Är det en hemlig beundrare?

Och sedan sätter denna sevärda norska komedi fart igen. Johanne (Ida Elise Broch) har en relation med den snygge Henrik, men hans perfektionism i hemmet sätter hennes tålamod på prov. De tar en paus i relationen, men när Johanne söker upp honom har han besök av en kvinna i virkad bikini och det råder ingen tvekan om vad de båda sysslar med.

Johanne vill hämnas, samtidigt som hon vill ha en relation med någon. Dessutom måste hon försöka trösta sin far sedan hennes mamma tröttnat på äktenskapet och rest utomlands med en manlig bekant. Och plötsligt dyker hennes svenske "fuckboy" Jonas (Felix Sandman) upp igen.

Liksom säsong ett är säsong två av "Home for Christmas" (vad hände med titeln "Hemma till jul"?) inget för den pryde. Här skämtas det glatt om könsvaxning, urinering, sex, allergier – den som aldrig sett en skara sjuksköterskor stå i omklädningsrummet på sjukhuset och träna i att andas sig till orgasm, här har ni chansen! Samtidigt finns det allvar i berättelsen. Johannes pappa är otröstlig sedan hustrun lämnat honom, Jonas tillbringar dagar och nätter på sjukhuset för att hålla en allvarligt skadad vän sällskap.

Jag tänker lite på engelska "Fleabag" när jag ser "Home for Christmas". Det är plumpt, det är ekivokt, det är ofta pinsamt, men samtidigt är det roligt och underhållande och det går aldrig över gränsen. Ida Elise Broch är utmärkt i huvudrollen och Felix Sandman fortsätter att övertyga som skådespelare.

En kul serie att se nu till jul – men, som sagt, den är inget för den pryde.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons