Tv-recension: Söta hjältar i tam agentfilm

Malin Åkerman spelar en mamma med en hemlighet i barnkomedin 'The sleepover'. Pressbild.
Malin Åkerman spelar en mamma med en hemlighet i barnkomedin "The sleepover". Pressbild.
TvTT

Föräldrar med hemligheter, som måste räddas av sina till en början ovetande barn, är ett välbeprövat och tacksamt filmkoncept. Den här Netflix-versionen är strömlinjeformad och gullig och slarvar bort Malin Åkerman på vägen.

Annons

Annons

Vad gjorde egentligen föräldrarna innan de fick barn? 'The sleepover' leker med den fantasin. Pressbild.
Vad gjorde egentligen föräldrarna innan de fick barn? "The sleepover" leker med den fantasin. Pressbild.

Clancy är 15 år och navigerar i skolans korridorer med lika delar optimism som osäkerhet. Lillebrorsan Kevin är ett original som blir en dansande internetsensation innan förtexterna knappt hunnit rulla klart. Med på den smygfilmade virala filmsnutten finns också hans mamma, som volontärarbetar som rastvakt i skolan.

Innan familjen, som också består av en tröttsam pappaskämtare av rang, vet ordet av dyker det upp två agentliknande typer i hemmet och kanske mest förvånande av allt: hemmafrumamman visar sig vara en gammal mästaretjuv som lever i ett vittnesskyddsprogram efter att ha vittnat mot en storskurk.

De två inkräktarna tvingar med sig henne på "en sista stöt" och tar även, förvånande nog, med sig den extremt inkompetente pappan i farten. Kvar finns barnen och deras två kompisar – och en klurig ledtråd som mamman lämnat till dem i all hast.

Om den här premissen känns aningen bekant så beror det kanske på kontakt med "Spy kids"-serien som Robert Rodriguez regisserade i fyra upplagor när han inte var på blodigt actionhumör (och ägnade sig åt "Sin city" och "Machete") under 2000-talets första decennium.

Då var det stjärnor som Antonio Banderas och Jessica Alba som fick agera agentföräldrar till diverse barn som tvingades rycka ut när föräldrarna råkade i oväntat trubbel.

När Netflix ska fylla på i katalogen med strömlinjeformade och småkul filmer för barn mellan 7 och 11 är det Malin Åkerman som spelar en mamma med en hemlighet.

Det märks att filmskaparna har funderat några varv kring frågor om representation och könsroller. Men i slutändan är det förstås kärnfamiljspappan som räddar dagen i en samåkningsbil – trots att mamman alltså visat sig vara både stridsexpert och utrustad med ett hemligt förråd av militär utrustning. Det kan man ju sucka lite över men det ska också sägas att klantigheterna och de tappra och gulliga barnen gick hem rejält hos en ofta skrattande medtittare ur målgruppen.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons