Tv-recension: Tickande pandemispänning

En dödlig pandemi drabbar en fiktiv ö i Nordsjön i den tyska serien 'Slöborn'. Pressbild.
En dödlig pandemi drabbar en fiktiv ö i Nordsjön i den tyska serien "Slöborn". Pressbild.
Tv-recensionTT

Om man känner för en pandemi i fiktiv form kommer nu ett tyskt alternativ – som mixar ungdomsdrama med thrillerelement.

Annons

Annons

Annons

Annons

Ett skepp kommer lastat med en pandemi i 'Slöborn'. Pressbild.
Ett skepp kommer lastat med en pandemi i "Slöborn". Pressbild.

Vem kom på den briljanta idén att döpa en tv-serie till "Slöborn"? Har Netflix haft en mullvad inne på HBO som jobbat för att titeln på den här serien skulle bli så oattraktiv som möjligt?

Detta sagt, är "Slöborn" namnet på den fiktiva ö där denna tysk-danska pandemiserie utspelas. Det är en relativt stor ö med ett stort socialt liv. Vi möter tonårstjejen Evelin, gravid efter förhållandet med sin skolkurator, Evelins föräldrar, vars äktenskap är på upphällningen och den försynte Herm, som mobbas grymt av några skolkamrater. En före detta öbo, som efter att ha suttit i fängelse, återkommer med ett gäng unga förbrytare som han vill försöka ge en ny start i livet. Den drogmissbrukande författaren Wagner bryter ihop när han är på besök för att hålla en föreläsning. Och så vidare. En samling karaktärer som känns som hämtade ur vilken tv-såpa som helst.

Men så kommer pandemin, ett fågelvirus. Ett skepp med två döda personer ombord strandar på ön. Därefter sprids smittan sakta men obönhörligt. Personer insjuknar och dör, samtidigt som tv-rapporter basunerar ut att fler och fler stryker med runt om i världen. Alla personliga konflikter på ön måste snart underordnas pandemin.

Det är känt att världen drabbas av en pandemi ungefär vart hundrade år. Är det detta som fått tv-producenter världen över att lagom till 2020, hundra år efter spanska sjukan, göra "pandemiserier"? Just nu kan vi se bland annat se "The Stand" och "Slöborn". Den sistnämnda är mer rotad i verkligheten än vad Stephen King-serien med sina övernaturliga inslag är – vi känner igen mycket i "Slöborn" från den värld vi själva befinner oss i. Det finns en tickande spänning i serien, visst är det i mångt och mycket en dramasåpa, men ingrediensen med den dödliga pandemin och dess allt allvarligare konsekvenser smyger sig på åskådaren lika effektivt som den kryper på öborna.

Tyvärr har HBO bara gett oss fem av de åtta avsnitten för recension. Det femte avsnittet slutar med ett par fina cliffhangers, som jag väl nu får vänta länge för att få se upplösningen på.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons