Tv-recension: Välspelade överklassintriger

Simon Bassett (Regé-Jean Page) och Daphne Bridgerton (Phoebe Dynevor) har en plan i 'Familjen Bridgerton'. Pressbild.
Simon Bassett (Regé-Jean Page) och Daphne Bridgerton (Phoebe Dynevor) har en plan i "Familjen Bridgerton". Pressbild.
Tv-recensionTT

Bästsäljande "Familjen Bridgerton" har blivit tv-serie och det är en lyckad satsning – lite "Downton Abbey" med sex och naket om man så vill.

Annons

Annons

Annons

Annons

Drottning Charlotte (Golda Rosheuvel) och hennes hovdamer i 'Familjen Bridgerton'. Pressbild.
Drottning Charlotte (Golda Rosheuvel) och hennes hovdamer i "Familjen Bridgerton". Pressbild.

Böckerna om familjen Bridgerton är hittills åtta till antalet. Nummer nio kommer under våren 2021. Julia Quinn heter författaren, som i dessa mega-bestsellers berättar om en överklassfamilj i det tidiga 1800-talets London. Böckerna klassificeras som "romance", det vill säga att det är de många kärleksintrigerna som är det bärande i berättelserna.

Och detta gäller självklart också den här Netflix-serien, som baseras på den första boken och är den första serien från Shonda Rhimes ("Grey's anatomy", "Scandal") produktionsbolag Shondaland. Det är mycket tjusigt, det är mycket välgjort, det är förtjusande ögongodis, som man fort glömmer bort – lite "Downton Abbey" med naken- och (rätt explicita) sexscener, om man så vill.

Familjen Bridgerton är stor, med åtta barn, övervakade av mamma Lady Violet. Det viktigaste i dessa överklasskretsar är att barnen, och då särskilt flickorna, ska gifta sig rätt. De visas upp vid olika tillfällen, detta ska sedan göra att potentiella friare kommer på besök.

Huvudperson i denna den första av berättelserna är den unga Daphne (Phoebe Dynevor). Hon blir uppvaktad av män hon inte är intresserad av. När den stilige hertigen Simon, bäste vän till en av hennes bröder, kommer till stan, och denne säger att han aldrig vill gifta sig och inte vill uppvakta någon, kommer Daphne och Simon på en plan. De ska låtsas vara ett par, vilket gör att hon kommer att bli extra intressant för andra män, och han kommer att slippa trycket på att han måste uppvakta någon. Men självfallet börjar de fejkade känslorna förvandlas till äkta. Med en rad förvecklingar som följd.

Visst, man kan säga "vad har jag med det här att göra, vad är det för intressant med kärleksintriger inom den engelska överklassen i början av 1800-talet?" Men när det skildras på det här sättet, med slösande detaljrikedom och med utmärkt skådespeleri rakt igenom, går det inte att värja sig. Det är klart sevärt.

Dessutom inbjuder det till egna efterforskningar, inte minst när det gäller förekomsten av svarta personer. Var drottningen verkligen delvis av svart härkomst? Fanns det svarta adelsmän i England vid denna tid? Svaren finns en google-sökning bort.

Slutet indikerar fler säsonger. Gärna, det finns ju gott om böcker att hämta material från.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons