A-
A+

Tv-recension: Winslet lyser i lurig krimstory

Mare (Kate Winslet) har det tufft både privat och på jobbet men går på dejt med en nyinflyttad författare spelad av Guy Pearce i kriminalthrillern 'Mare of Easttown'. Pressbild.
Mare (Kate Winslet) har det tufft både privat och på jobbet men går på dejt med en nyinflyttad författare spelad av Guy Pearce i kriminalthrillern "Mare of Easttown". Pressbild.
Tv-recensionTT

Hur är det möjligt att en serie kan pricka in alla polisserie-klichéer och ändå bli allt annat än standardkrim? Det är det största mysteriet med den spännande "Mare of Easttown".

Annons

Annons

Annons

Annons

Den prövade kriminalkommissarien Mare (Kate Winslet) kämpar med ett obehagligt fall i 'Mare of Easttown'. Pressbild.
Den prövade kriminalkommissarien Mare (Kate Winslet) kämpar med ett obehagligt fall i "Mare of Easttown". Pressbild.

Vad sägs om den surmulna poliskommissarien Mare som dricker mycket och har ett trassligt privatliv? Eller den yngre kollegan, en nykomling i staden som försöker orientera sig? Till och med offret är det vanliga: ung kvinna som hittas naken. Till det möjliga skurkgalleriet, även om man (givetvis) anar att det strösslas vilt med villospår, hör exempelvis föga förvånande den nya katolska prästen, en aggressiv skäggstubbsfarsa samt en handfull andra män med plötsligt uppflammande skuldmedvetna uppsyner.

Lägg till det hela den klichébingo man kan spela med Den Lilla Småstaden, där släktbanden går på djupet och där alla känner alla, på gott och på ont.

Ovanstående kanske låter tröttsamt men det blir aldrig ointressant eller tråkigt. Tvärtom är "Mare of Easttown" en spännande och medryckande historia där ny information om den sorg som präglar Mare och hennes krackelerande familjeliv skickligt varvas med nyheter om fallet i en så perfekt doserad takt att man bara måste fortsätta titta.

Det är förstås till seriens fördel att en lysande stjärna som Kate Winslet spelar den kantiga, okammade titelrollen. Hennes av livet hårt prövade Mare Sheehan är en välkänd profil i den amerikanska arbetarstaden Easttown. Inte minst hennes lyckade insats i en basketmatch för 25 år sedan är fortfarande en stor sak på en plats där de unga växer upp snabbt och missbruk, tonårsgraviditeter och generationsboende präglar i stort sett alla familjer.

Även om fallet i sig, som snart växer och ser ut att inkludera två andra unga tjejer som försvunnit, är spännande så är storheten med den här serien dess rollfigurer och deras relationer. Det är tunga öden som skildras men berättandet blir aldrig nattsvart, vilket skänker en sympatisk och mänsklig kvalitet till manuset.

Endast fem av sju avsnitt av serien har gjorts tillgängliga för recension men dessa är så fulla av innerlighet och oväntade vändningar att det finns gott hopp om att även finalavsnitten håller samma höga klass.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr