-
+

Två covidtest i veckan kan vänta danskarna

Om det danska samhället ska öppnas är det ett krav att testningen för covid-19 skalas upp, meddelar den danska regeringen som har köpt in tio miljoner snabbtester. Arkivbild.
Om det danska samhället ska öppnas är det ett krav att testningen för covid-19 skalas upp, meddelar den danska regeringen som har köpt in tio miljoner snabbtester. Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

Ett covidtest två gånger i veckan – det kan vänta danskarna om samhället ska kunna öppnas.

Om målet ska uppnås måste testkapaciteten tiodubblas jämfört med idag.

En stor utmaning, säger justitieministern Nick Hækkerup (S).

Annons

Annons

En uppskalad testning för covid-19 är avgörande för att det danska samhället ska kunna öppnas igen, meddelade statsministern Mette Frederiksen (S) i en intervju med Berlingske i söndags.

Nu har den danska regeringen ingått ett avtal med kommunernas och regionernas intresseorganisationer om att fler medborgare ska testas för covid-19 två gånger i veckan.

"Ett samhällskontrakt"

Det är ett samhällskontrakt där vi kräver av de branscher och delar av landet som ska öppnas att det ska vara testning två gånger i veckan. Antingen med ett snabbtest eller ett PCR-test så att vi kan lägga in det i de modeller vi räknar på, säger hälsoministern Magnus Heunicke (S) på en pressträff under onsdagen.

Enligt Heunicke inväntar regeringen beräkningar från experter och innan man har den informationen kan man inte säga när öppningen av samhället kan påbörjas.

Förskolebarn och elever i årskurs 1–4 fick gå tillbaka till sina skolor den 8 februari, men om även de äldre eleverna ska återvända krävs det att man kan genomföra 160 000 snabbtester om dagen i Danmark, uppger Heunicke och säger att han inte tror att samhället kan öppna upp fullt ut den 1 mars.

Danmark har runt 5,8 miljoner invånare och en utredning visar att om exempelvis 4,5 miljoner ska testas två gånger i veckan krävs det att runt 1,3 miljoner test genomförs varje dag.

Annons

Annons

"En stor utmaning"

Förra veckan genomförde privata och offentliga utövare runt 140 000 covidtester per dag, vilket innebär att Danmark måste tiodubbla sin testkapacitet för att nå målet.

Det är inte enkelt att genomföra, men det är ambitionen. Det är en stor utmaning vi står inför i regioner, kommuner och regeringen. Men om vi löser detta betyder det att vi kan öppna samhället igen, säger justitieminister Nick Hækkerup (S).

För att fler danskar ska kunna testas har regeringen köpt in tio miljoner snabbtester och regeringen vill också utöka antalet testplatser runt om i landet. I dagsläget är det möjligt att genomföra ett snabbtest på 55 platser i Danmark.

Vi föreställer oss att vi ska upp till flera hundra platser spridda över hela landet, säger hälsominister Magnus Heunicke.

Exempelvis restauranger, butiker, teatrar, museum och gym är fortsatt stängda i Danmark och restriktionerna, som inte omfattar matbutiker och apotek, gäller i nuläget till och med den 28 februari.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss