-
+

Två döms för högerextrem attack mot minkfarm

Männen poserade med någon form av vapenreplika under vad de själva kallade en fyllefest. Enligt åklagaren har de på sig masker som kan kopplas till ekofascism.
Männen poserade med någon form av vapenreplika under vad de själva kallade en fyllefest. Enligt åklagaren har de på sig masker som kan kopplas till ekofascism.
BrottTT

Två unga män får villkorlig dom efter att bränt ned en minkfarm hösten 2019. Enligt tingsrätten står delar av motivet att finna i den högerextrema ideologin ekofascism.

Det är en försvårande omständighet, säger Olof Wetterqvist, chefsrådman vid Nacka tingsrätt.

Annons

Annons

En av männen filmade branden på minkfarmen. Arkivbild.
En av männen filmade branden på minkfarmen. Arkivbild.
Männen dokumenterade skadegörelse som de utförde vid minkfarmen. Bland annat klipptes sladdar till burar.
Männen dokumenterade skadegörelse som de utförde vid minkfarmen. Bland annat klipptes sladdar till burar.

Männen döms för mordbrand, mindre allvarligt brott, och enligt tingsrätten var motivet delvis politiskt.

Särskilt den yngre av männen hade kopplingar till en form av våldsbejakande högerextremism som kallas ekofascism, enligt rätten. Enkelt förklarat är det en ideologi som kopplar samman nazistiska idéer om vit överhöghet med klimatförstörelse och överbefolkning.

Männen, i dag 19 och 20 år gamla, har erkänt att de låg bakom den brand som ödelade en minkfarm i Sölvesborg hösten 2019. De hade rest dit tillsammans från Stockholmsområdet för att "befria minkar", men valde att tända eld på byggnaden när de märkte att verksamheten var nedlagd.

Det ska dock ha gjorts i ett djurrättsperspektiv, då främst 19-åringen länge haft ett sådant intresse, enligt försvaret.

Högerextremism

Men tingsrätten anser att det fanns ett ideologiskt motiv.

Det finns väldokumenterade chattdiskussioner mellan de tilltalade och mellan en av dem (19-åringen) och The Green Brigade, som beskrivs som ett ekofascistiskt nätverk som var aktivt under en kortare tidsperiod, säger Olof Wetterqvist, chefsrådman vid Nacka tingsrätt.

I chattarna diskuterades att man skulle skicka bilder till gruppen efter attacken på minkfarmen, vilket 19-åringen sedan gjorde. Bilderna publicerades av gruppen på nätet där man tackade sina "soldater som utfört en framgångsrik operation i Sverige".

Det riktiga syftet bakom spridningen är dock inte entydigt, enligt rätten. En del i det kan ha varit "att för egen del få bekräftelse, uppskattning och status inom det ekofascistiska nätverket".

Ett sådant syfte saknar straffrättslig betydelse, men han var trots allt medveten om att det skulle kunna användas i propagandasyfte, säger Wetterqvist.

Det är en försvårande omständighet, säger han.

Därutöver var 19-åringen mest drivande vid brottet, enligt tingsrätten.

Även 20-åringen har till viss del verkat sympatisera med de ekofascistiska idéerna, men då han inte deltagit i planerandet eller spridandet av bilder av branden saknar det betydelse, enligt rätten.

Annons

Annons

Undviker fängelse

Följaktligen blir påföljden för 19-åringen något strängare. De båda döms till villkorlig dom, men han ska även betala böter. De ska också tillsammans betala skadestånd med sammanlagt 132 000 kr.

Åklagare Henrik Olin är nöjd över att de principiellt viktiga delarna gick hans väg.

Det är tillfredsställande att de slår fast att den ideologiska bakgrunden och syftet får betydelse för straffvärdesbestämningen, åtminstone för den ena, säger han.

Han hade yrkat på drygt ett års fängelse, men med anledningen av deras ålder vid brottet slipper de det. Hade de varit äldre hade de sannolikt dömts till fängelse, enligt tingsrätten.

Jag kan tycka att det sammanlagda signalvärdet av det här blir lite klent, säger Olin, som ska fundera på om han vill överklaga domen.

19-åringens försvarare Ulrika Borg är nöjd över att hennes klient inte fick fängelse, och tycker inte att åklagaren fick helt rätt i sin linje avseende den ideologiska kontexten.

Man säger att det finns en viss sådan del i det här, men lyfter också det som vi anfört: att han kanske ville spänna musklerna och visa sig på styva linan inför dem, och inte så som den aktivism som det framställts som. Utan mer det ungdomliga sökandet, få bekräftelse, uppskattning och status.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss