Två döms för våldsnatten på kyrkogård i Solna

Pojkarna berättade att de tvingades ner i gropar där de täcktes över med jord och grenar.
Pojkarna berättade att de tvingades ner i gropar där de täcktes över med jord och grenar.
BrottTT

Pojkarna fördes till en avlägsen skogsdunge där de knivhöggs, misshandlades, kläddes av och bands till händer och fötter. Den ene utsattes även för en grov våldtäkt och brändes.

Nu döms två unga män till fleråriga fängelsestraff för den omtalade händelsen på en kyrkogård i Solna förra året.

Annons

Annons

Annons

Annons

De två pojkarna flydde avklädda från kyrkogården morgonen den 23 augusti.
De två pojkarna flydde avklädda från kyrkogården morgonen den 23 augusti.

De båda männen, 18 och 21 år gamla, döms för människorov, grov våldtäkt, grov misshandel, rån samt övergrepp i rättssak.

Solna tingsrätt bestämmer påföljden till nio års fängelse för 21-åringen och 5,5 års fängelse för 18-åringen, vars straff kortas på grund av hans ålder.

Det var vad man kunde förvänta sig, med tanke på brottens karaktär och den sammantagna brottsligheten, säger pojkarnas målsägarbiträde Jan Cadstedt angående påföljden.

Männen ska även tillsammans betala skadestånd till tonåringarna, drygt 250 000 till den ene pojken och knappt 145 000 till den andre.

Det är en rimlig avvägning, även om vi hade yrkat ett något högre skadestånd. Men svensk praxis är restriktiv när det gäller skadestånd till brottsoffer, säger Cadstedt.

Slagna och huggna

Det utdragna förloppet inleddes när de båda pojkarna stötte ihop med männen på en gata i Solna, sent på kvällen den 22 augusti förra året. De blev då utsatta för våld och hot och avtvingade en del föremål innan de fördes från gatan in på den närliggande kyrkogården.

Enligt tingsrätten är det bevisat att pojkarna under kvällen och natten sedan blev knivstuckna, sparkades och fick ta emot åtskilliga slag, däribland med en spade. Pojkarna tvingades av sina kläder, fick fötter och armar bundna, ögonen övertäckta samt blev försedda med munkavel. De tvingades även ned nakna i gropar, där de utsattes för mer våld och blev övertäckta med kvistar.

En av pojkarna utsattes även för en grov våldtäkt när han låg bunden naken på marken försedd med både munkavel och ögonbindel. Han brändes även på axeln.

"De har fått motta åtskilliga hot om att de skulle dö och begravas", skriver tingsrätten.

Händelseförloppet på kyrkogården pågick under nio timmar och brotten har en prägel av förnedring, menar tingsrätten.

Annons

Annons

Flydde på morgonen

När pojkarna runt halv nio på morgonen märkte att förövarna hade gått iväg en bit bestämde de sig för att fly. Det var första gången då de verkligen hade tillfälle att komma undan, berättade den ene pojken under huvudförhandlingen i tingsrätten.

Den ene av dem hade på sig strumpor och tröja, den andre var naken, när de kom ut från kyrkogården och träffade en man som hjälpte dem att larma polis.

Kort därpå kunde båda männen gripas i närheten efter att polisen fått syn på dem och jagat ikapp dem.

Chefsrådmannen Lena Hjelmtorp i Solna tingsrätt säger enligt ett pressmeddelande att tonåringarnas berättelser har varit starka, mycket trovärdiga och tillförlitliga samt har fått starkt stöd av de fynd och den tekniska bevisning som åklagaren presenterat.

Påföljden för männen är i nivå med vad åklagare Anders Tordai hade yrkat.

Tingsrätten har gjort en bra bedömning tycker jag, säger han.
Men när det är så här allvarlig brottslighet så tycker jag det blir lite snett när den ena får så mycket lägre straff, säger Tordai, men hänvisning till straffrabatten som gäller för unga gärningsmän.

Pengar motivet

TT: Vad har varit ditt intryck av händelsen under förhandlingen?

Det är uppenbart att det varit fråga om ett för målsägarna väldigt omskakande förlopp, en natt som de aldrig kommer glömma.

Det enda motivet man kunnat finna är pengar. Männen kastade i väg en av pojkarnas telefoner i skogen, men när de insåg att den behövdes för att föra över pengar var de tvungna att leta efter den, säger Anders Tordai.

Det är väl delvis det som gör att det pågår så länge.

18-åringen har erkänt att han var på plats och utsatte pojkarna för delar av det som han åtalades för. Han har dock förnekat delaktighet i flera av de mest allvarliga brotten, som grov våldtäkt och människorov. Hans försvarare vill inte kommentera domen.

21-åringen har genomgående förnekat brott och sagt att han inte har något med händelsen att göra. TT söker hans försvarare.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons