A-
A+

Två IS-kvinnor åter i Sverige – anhölls

De fem som nu anlänt till Sverige från självstyret i nordöstra Syrien är inte de första. I november i fjol, då bilden är tagen, landade tre IS-kvinnor och åtta barn på Arlanda.
De fem som nu anlänt till Sverige från självstyret i nordöstra Syrien är inte de första. I november i fjol, då bilden är tagen, landade tre IS-kvinnor och åtta barn på Arlanda.
BrottTT

Två kvinnor och tre barn som utvisats från självstyret i nordöstra Syrien har landat i Sverige.

Tre kvinnor och fem barn med förmodad koppling till Sverige finns kvar i Al Roj-lägret, enligt UD:s uppgifter.

Annons

Annons

"Som Säkerhetspolisen förordat, har personal från UD och säkerhetspersonal sett till att utvisningen skett på ett så kontrollerat sätt som möjligt. Kvinnorna har mötts av polis på Arlanda och barnen har omhändertagits av sociala myndigheter. De kvinnor som frivilligt rest till Syrien för att stötta en terrorsekt kommer att behöva stå för sina handlingar. Jag är lättad över de barn som äntligen fått komma hem", säger utrikesminister Ann Linde (S) i en skriftlig kommentar.

Kvinnorna anhölls under natten, misstänkta för krigsförbrytelse.

"De har under förmiddagen fått försvarare och ska förhöras under dagen", skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt UD:s uppgifter finns tre kvinnor och fem barn kvar i Al Roj-lägret med förmodad koppling till Sverige. De ska ha fått erbjudande om konsulärt stöd med fokus på barnen men har avböjt, uppger UD för TT.

De första utvisningarna att verkställas av det kurdiska självstyret var i september förra året. Tre kvinnor tillsammans med sex barn utvisades och togs sedan emot på Arlanda av svenska myndigheter.

Senare i oktober togs ytterligare tre kvinnor och åtta barn, hemmahörande i Sverige, emot på Arlanda. Två av barnen var föräldralösa, enligt Linde.

I slutet på januari återvände två svenska IS-kvinnor med fyra barn till Sverige.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.