A-
A+

Två nya fall av svinpest – sju kadaver hittade

Jägare söker av skogsområden kring Fagersta under lördagen för att hitta sjuka eller döda vildsvin. På bilden, som togs på fredagen, tar personal från SVA prover på ett kadaver.
Jägare söker av skogsområden kring Fagersta under lördagen för att hitta sjuka eller döda vildsvin. På bilden, som togs på fredagen, tar personal från SVA prover på ett kadaver.
DjurTT

Ytterligare två vildsvin i Fagerstatrakten har visat sig vara smittade med afrikansk svinpest, uppger SVA.

Det betyder att smittan nu har konstaterats hos totalt tre vildsvin.

Annons

Området där Jordbruksverket har infört restriktioner efter fyndet av afrikansk svinpest. Pressbild.
Området där Jordbruksverket har infört restriktioner efter fyndet av afrikansk svinpest. Pressbild.

Båda fallen hittades i närheten av det tidigare positiva fallet, och inom det område där restriktioner sedan tidigare införts.

Anledningen till att vi bara har hittat i närheten av det första fallet är dels att det är där vi har letat mest, dels kan det vara så att smittan inte har hunnit så långt bort därifrån, säger Karl Ståhl, statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), till TT.
Det kan man ju hoppas i alla fall, men jag tror säkert att området kommer att utvidga sig något när man börjar söka igenom det ordentligt, fortsätter han.

Det ena nya positiva fallet konstaterades hos ett av de sju tidigare rapporterade kadaverfynden, medan det andra hittades hos ett vildsvin som sköts i måndags.

Även ett tredje prov har analyserats, från en galt lite längre bort från det första positiva fallet, men det visade sig vara negativt.

Fler fall väntade

Det var väntat att man skulle hitta fler positiva fall, säger Karl Ståhl.

Det är en smittsam sjukdom och får man in den bland vildsvin så kommer de att smitta varandra. Det kommer aldrig att vara så att man bara hittar ett smittat vildsvin.

I veckan konstaterades att ett dött vildsvin som hittats i Fagerstatrakten bar på virussjukdomen afrikansk svinpest. Den dödliga sjukdomen drabbar inte människor, däremot kan tamgrisar bli smittade.

Myndigheterna arbetar sedan dess och nu i helgen för att lokalisera och begränsa smittan. Under lördagen har ett 40-tal jägare befunnit sig ute i skogen och hittat ytterligare sju vildsvinskadaver.

Alla dagens fynd har gjorts inom någon kilometers avstånd från de första bekräftade fallen, säger Karin Olofsson-Sannö, biträdande statsveterinär på SVA och på plats i Fagersta, till TT.

"Riktigt äckliga"

Fem av dessa har provtagits och resterande två ska provtas på söndagsmorgonen.

Vi har två kadaver som är riktigt äckliga och som håller på att falla isär där jägarna inte hade möjlighet att på ett säkert sätt ta ett prov. Därmed kommer de proven att tas av mer specialutbildad personal på söndagen så vi inte sprider smittan vidare, säger Karin Olofsson-Sannö.

Kadavren förpackas och transporteras bort för förbränning medan proven skickas till SVA för analys.

Vi hoppas att vi får provsvaren på söndagseftermiddagen eller söndagskvällen, säger Olofsson-Sannö.
Men vi arbetar utefter teorin att de är positiva, för det är en mycket smittsam sjukdom och de har hittats inom rätt område, fortsätter hon.

Stränga restriktioner

För allmänheten i trakterna gäller stränga restriktioner. I ett cirka 100 000 hektar stort område runt Fagersta, Norberg, Ramnäs och Virsbo är det tills vidare förbjudet att jaga, plocka bär eller svamp eller arbeta i skogen. Området motsvarar en yta på ungefär tre gånger tre mil.

Sedan flera år uppmanas allmänheten att rapportera in dött vilt, inte minst vildsvin sedan afrikansk svinpest konstaterats i Europa. På det sättet fick SVA kännedom om sju vildsvinskadaver i trakterna av Fagersta den senaste tiden.

Tre av dem har alltså visat sig vara pestsmittade. Ett åttonde dött vildsvin hittades på fredagen, och har provtagits. Vidare har ett nionde vildsvin, som sköts i måndags och bedömdes vara friskt, provtagits och nu visat sig vara smittat.

Vildsvinskadaver från andra delar av landet provtas också, men inte med prioritet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.