A-
A+

Tvingades genomgå abort i bojor

Kvinnan tvingades bära midje- eller fotfängsel under en sen abort. JO riktar nu allvarlig kritik mot Kronobergshäktet. Arkivbild.
Kvinnan tvingades bära midje- eller fotfängsel under en sen abort. JO riktar nu allvarlig kritik mot Kronobergshäktet. Arkivbild.
BrottTT

En kvinna som satt häktad tvingades genomgå en planerad abort med midje- eller fotfängsel under övervakning av manlig kriminalvårdspersonal. Justitieombudsmannen (JO) riktar nu allvarlig kritik mot Kronobergshäktet.

Annons

Annons

Kvinnan var intagen på häktet Kronoberg i Stockholm och genomgick den planerade sena aborten på ett sjukhus. Under stora delar av den två dagar långa sjukhusvistelsen var hon belagd med midje- eller fotfängsel.

Bevakningen av kvinnan sköttes mestadels av enbart manlig kriminalvårdspersonal som närvarade i rummet även under de mest integritetskänsliga momenten.

JO Katarina Påhlsson konstaterar flera svåra brister i hur häktet hanterade kvinnans sjukhusvistelse och planeringen inför den. Bland annat visste inte den tjänsteman som gjorde riskbedömningen inför vistelsen att kvinnan var gravid och skulle genomgå en abort.

JO ser mycket allvarligt på bristerna som lett till att kvinnan, när hon varit extra sårbar, fått utstå en betydligt mer ingripande övervakning och kontroll än vad som varit proportionerligt och motiverat.

Kriminalvården har också tidigare misslyckats i liknande situationer, konstaterar JO. 2019 riktades kritik mot häktet i Uppsala i ett liknande ärende. I beslutet konstateras att det är uppenbart Kriminalvården har mycket arbete att göra för att säkerställa att gravida intagna behandlas korrekt och humant.

JO påpekar att hon kommer att fortsätta att följa dessa frågor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!