Tvivel på Demokraterna efter kaos i Kenosha

Erin Decker, ordförande i det lokala republikanska partiet i staden Kenosha i Wisconsin. Decker är även ledamot av styrelsen för länet Kenosha County samt driver en bilverkstad tillsammans med sin man.
Erin Decker, ordförande i det lokala republikanska partiet i staden Kenosha i Wisconsin. Decker är även ledamot av styrelsen för länet Kenosha County samt driver en bilverkstad tillsammans med sin man.
USATT

En vecka med protester mot polisvåld, men också bränder och plundring, får boende i Kenosha i den viktiga vågmästarstaten Wisconsin att fundera ett extra varv på höstens val.

Många har tappat tron på att demokraterna klarar att hålla oss säkra, säger republikanen Erin Decker till TT.

Annons

Annons

Förödelse efter upplopp i staden Kenosha i Wisconsin i veckan.
Förödelse efter upplopp i staden Kenosha i Wisconsin i veckan.
Demonstrationer mot polisvåld mot svarta i Kenosha i Wisconsin. I söndags skadades en svart man i staden allvarligt då polis sköt sju skott mot honom.
Demonstrationer mot polisvåld mot svarta i Kenosha i Wisconsin. I söndags skadades en svart man i staden allvarligt då polis sköt sju skott mot honom.

Häromdagen körde Decker, som driver en bilverkstad och även är ordförande i stadens lokala republikanska parti samt sitter i länsstyrelsen, förbi den plundrade juvelerarbutiken där hennes vigselring köptes.

Det påverkar en på djupet. Innan president Trump skickade hit förstärkning var folk i Kenosha väldigt rädda. Den lokala polisen har varit ineffektiv och mest tittat på under upploppen, hävdar hon.

Blev förskräckt

Situationen i den lilla staden i Wisconsins sydöstra hörn är komplex och berör såväl presidentpolitik som frågor om ras och diskriminering.

Det som började med ilska över de sju polisskott som i söndags svårt skadade svarte Jacob Blake har utmynnat i en situation med nationalgardet och federal polis på gatorna. Och två demonstranter har skjutits ihjäl av en nu gripen inrest 17-åring med ett halvautomatiskt vapen.

Decker säger att hon blev förskräckt när hon såg inspelningen som visar hur 29-årige Jacob Blake skjuts upprepade gånger i ryggen, inför sina tre barn.

Ingen förtjänar att skjutas sju gånger. Men jag vill också höra vad utredningen kommer fram till, häromdagen fick vi veta att Blake hade en kniv – det kan ju ha påverkat situationen, säger hon.

TT: Hur ser du på protesterna mot polisvåld mot svarta?

Alla har rätt att protestera, det är en del av Amerika. Ingen har problem med demonstrationerna, bara med förstörelsen.

Annons

Annons

"På väg att explodera"

Medier världen över har rapporterat från Kenosha där butiker plundrats och bilar stuckits i brand. Vissa småföretagare har beväpnat sig öppet och många invånare har hamnat i ideologiskt tvivel.

En av dem är Ellen Ferwerda som äger en antikaffär. Hon säger till tidningen The New York Times att hon för allt i världen inte vill se president Donald Trump omvald i november och hon har målat slagorden "Black Lives Matter" i rött på sitt skyltfönster.

Men hon noterar att lokala demokratiska ledare inte fördömt förödelsen och hon säger sig vara orolig för att det kommer att hjälpa Republikanerna i höstens val.

Jag tror inte de vet vad de ska säga. Folk är rädda att ta ställning men jag tycker att det känns konstigt när alla är så tysta.

Själv har hon förståelse för plundringen.

Raseriet är berättigat. Vem som helst som följer utvecklingen borde förstå att det var på väg att explodera, säger hon till tidningen.

Olika grupper?

Ytterligare ett orosmoln, som både Ferweda och Decker framhåller, är att protesterna verkar locka folk från andra order. Inflödet av beväpnade personer som hävdar att de är i Kenosha för att hålla ordning är stort.

En massa bilar har kört in i staden med dolda registreringsskyltar. Mitt intryck är att det är olika grupper som protesterar och plundrar, men att plundrarna också deltar i demonstrationerna som täckmantel, säger Decker.

Den tonåring som gripits misstänkt för bland annat de två morden i tisdags kom från Antioch i grannstaten Illinois.

I tisdags skickade Erin Decker och åtta av hennes kollegor i styrelsen för länet Kenosha County, både republikaner och demokrater, ett brev till Wisconsins demokratiske guvernör Tony Evers. I det bad de honom begära federal hjälp från president Donald Trump. Det skedde och Decker beskriver det som en "stor lättnad" när de militärliknande fordonen dagen därpå rullade in i staden.

Därefter har det varit förhållandevis lugnt på gatorna.

Fördel Trump

President Trump är inte sen att utnyttja läget politiskt. Han har twittrat i stora bokstäver om att återställa ordningen i Kenosha. Och i sitt sluttal på Republikanernas konvent utmålade han Demokraternas presidentkandidat Joe Biden som svag och varnade för att kriminella skulle få "fritt fram" i ett demokratstyrt Amerika.

Kenoshas demokratiske borgmästare John Antaramian har förvisso manat till lugn och han lovade tidigt i veckan att plundrare och upploppsmakare inte skulle gå ostraffade. Men de senaste dagarna har han och andra lokala ledare hållit en ovanligt låg profil, vilket oroar partikamraterna i Wisconsin.

Det råder inget tvivel om att det spelar president Trump i händerna, säger Paul Soglin, som varit huvudstaden Madisons borgmästare flera mandatperioder, till webbtidningen Politico.

Erin Decker håller med.

Många inser att president Trump är den som håller oss säkra medan Demokraterna bara låter det (oroligheterna) hända.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons