Twitter portar Trump – varnar för nytt våld

USA:s president Donald Trump. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump. Arkivbild.
USATT

Twitter meddelar att USA:s president Donald Trump permanent stängs av från plattformen på grund av risken för ytterligare uppmaningar till våld.

Uppmaningar till nya protester florerar på sociala medier.

Annons

Annons

Annons

Annons

Så här ser det ut om en engelskspråkig användare går in på det som tidigare var Donald Trumps Twittersida.
Så här ser det ut om en engelskspråkig användare går in på det som tidigare var Donald Trumps Twittersida.

Twitters beslut kommer efter det att man har gjort en "noggrann granskning av de senaste inläggen" från Trumps personliga konto @realDonaldTrump.

"I samband med de fruktansvärda händelserna den här veckan klargjorde vi att ytterligare överträdelser av Twitters regler potentiellt skulle kunna leda till just denna åtgärd."

Enligt bolaget har planer för nya, beväpnade protester florerat på Twitter, bland dem förslag om en andra stormning av kongressen den 17 januari, skriver Reuters.

Vi ser . . .meddelanden från vit maktgrupper och grupper inom extremhögern som känner att de har medvind, säger Jonathan Greenblatt från Anti-defamation league som granskar kränkningar och hatbrott.
Vi räknar med att våldsamheterna kan bli värre innan det blir bättre, säger han till CNN.

Även upprop om en "milismarsch" den 20 januari, då tillträdande president Joe Biden och tillträdande vicepresident Kamala Harris installeras i sina ämbeten, har förekommit på sociala medier, skriver The Washington Post.

Använda annat konto

Fram till maktöverlämningen förfogar Trump över det officiella presidentkontot @POTUS. Där skrev han i fredags att han "ser över möjligheterna att skapa en egen plattform inom en snar framtid".

"Vi kommer inte att tystas!", skrev Trump i ett inlägg som plockades bort kort därefter.

I onsdags, efter det att flera hundra Trumpanhängare stormade Kapitolium i Washington DC medan kongressen höll på att fastställa resultatet från presidentvalet i november, låstes Trumps Twitterkonto tillfälligt.

Annons

Annons

Låstes tillfälligt

På torsdagskvällen lokal tid låstes kontot upp igen och presidenten lade upp en film där han bland annat sade att känslorna efter valet måste dämpas och lovade ett "ordnat överlämnande" av presidentmakten. Efter det publicerades ytterligare några inlägg innan kontot stängdes av. Bland annat hann Trump meddela att han inte kommer att närvara vid demokraten Bidens installation.

Hur permanent portningen är, är dock oklart. På svenska beskrivs kontot @realDonaldTrump fortfarande som "tillfälligt avstängt".

Facebook har låst presidentens konton på Facebook och Instagram. Företagets grundare Mark Zuckerberg skriver på sin Facebook-sida att företaget ser alltför stora risker med att öppna kontona. Avstängningen gäller därför tills vidare, och åtminstone över maktskiftet i USA om knappt två veckor.

Fler konton avstängda

Videoplattformen Twitch har stängt av nya videoströmningar från ett Trumpkonto och videoappen Tiktok har stoppat klipp med talet Trump höll till anhängare före stormningen av kongressen. Snapchat blockerar Trump på grund av presidentens retorik.

CBS News rapporterar att Trumps tidigare nationelle säkerhetsrådgivare Michael Flynn och Trumpkampanjens advokat Sidney Powell har fått sina Twitterkonton avstängda efter att ha publicerat inlägg om konspirationsrörelsen Qanon, vars anhängare fanns bland dem som stormade kongressen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons