A-
A+

Tydlig inbromsning för Kinas ekonomi

En invånare i Peking genomgår test för covid-19.
En invånare i Peking genomgår test för covid-19.
EkonomiTT-AFP

Stämningsläget inom Kinas industrisektor blir allt surare. I april sjönk inköpschefsindex till den lägsta nivån sedan februari 2020 enligt nya siffror från Kinas nationella statistikbyrå.

Annons

Annons

Index hamnade nu på 47,4 det vill säga under 50-strecket som traditionellt sett brukar indikera ekonomisk tillväxt. Tillbakagången kopplas till de alltmer rigorösa nedstängningarna för att bekämpa covid 19-utvecklingen. Ekonomiskt viktiga städer som Shanghai och Shenzhen har under den senaste tiden varit helt eller delvis nedstängt på grund av smittspridningen.

Samtidigt kom också nya siffror från den privata indexproducenten Caixin som var ännu sämre med en nedgång från 48,1 till 46,0. Den mätningen brukar traditionellt sett ses som mera tillförlitlig än de statliga siffrorna då de täcker små och mellanstora företag i stället för enbart de allra största aktörerna.

Inköpschefsindex bygger traditionellt på en panel av inköpschefer hos företag som får svara på frågor om bland annat orderingång och produktion och ses som en viktig konjunkturmätare inom ekonomin.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.