-
+

Tydlig pusselboom under pandemin

Försäljningen av pussel och brädspel ökade kraftigt under förra året, både i Sverige och ute i Europa.
Försäljningen av pussel och brädspel ökade kraftigt under förra året, både i Sverige och ute i Europa.
DetaljhandelTT

Coronapandemin eldade på en redan stark pussel- och brädspelstrend under 2020. Det visar nya siffror från svenska och europeiska pusselbranschen.

Annons

Annons

Tusenbitarspussel har under det gångna året flugit av hyllorna hos Adlibris, en av Sveriges största återförsäljare av pussel och brädspel. Försäljningen av alla pussel hos Adlibris ökade med hela 293 procent – och tusenbitarspussel hela 429 procent. Det berättar bolagets inköpsansvarige för pussel och spel, Emil Göransson, som kallar pussel en "utmärkt hobby" för dem som tillbringar mycket tid hemma – något många gjort under coronapandemin.

Och från konkurrenten Bokhandelsgruppen ,som äger Bokus och Akademibokhandeln, hörs liknande tongångar.

Det har varit ett bra tryck under hela perioden. Det har varit så pass att det varit brist hos leverantörerna, säger Johan Junehed, Bokhandelsgruppens försäljningschef, och lägger till att pandemin gav extra kraft åt ett redan kraftigt ökat intresse för brädspel och pussel.

Tyska rekordsiffror

Och samma trend syns i resten av Europa. Tyska Ravensburger, en av världens största pusseltillverkare, redovisade rekordsiffror när bolaget släppte sin senaste kvartalsrapport 27 januari.

Bolaget ökade sin försäljning med 20 procent till 632 miljoner euro under det gångna året. Totalt stansade bolaget ut 28 miljoner pussel i sina fabriker – en 32-procentig ökning.

Ravensburgers styrelseordförande Clemens Maier tror att människors jakt på stimulans under coronapandemin ligger bakom bolagets stora försäljningsökning.

"Vi är förtjusta att våra produkter har hjälpt mängder att människor finna balans i sina liv, framför allt i en krisfylld tid", skrev Maier i en kommentar i anslutning till kvartalsrapporten.

Annons

Annons

Kommer avta

Samma dramatiska ökning syntes när analysbolaget NPD summerade pusselförsäljningen i Storbritannien: enligt bolaget ökade antalet sålda pussel med 38 procent under 2020.

En oerhörd ökning, enligt NPD:s analytiker Frédérique Tutt, när han kommenterar statistiken för tidningen The Guardian.
Tillverkare har berättat att de har kunnat sälja i princip vad som helst, till och med helt vita pussel, säger Tutt, som tror att pusselboomen kommer hålla i sig under första hälften av 2021 för att därefter avta.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss