A-
A+

"Tydligare än någonsin att OS blir säkert"

Opinionen mot OS är stark i Tokyo. Här syns protester i samband med veckans tredagarsmöte inför spelen.
Opinionen mot OS är stark i Tokyo. Här syns protester i samband med veckans tredagarsmöte inför spelen.
OlympisktTT

Japanerna vill inte ha något OS i Tokyo och tio av landets regioner har utlyst nödläge.

Men Internationella olympiska kommittén (IOK) slår fast:

De här spelen kommer att vara säkra för alla aktiva liksom för det japanska folket, säger vice ordföranden John Coates.

Annons

Annons

Om nio veckor är det tänkt att sommar-OS i Tokyo ska invigas, men många frågetecken kvarstår.

Coronapandemin är långt ifrån över. Japan har hittills bara vaccinerat drygt 4 procent av befolkningen och tio olika regioner, bland annat Tokyo, har just nu utlyst nödläge.

Den japanska befolkningen tycks inte heller överförtjust av tanken att ett av världens största idrottsevenemang snart ska hållas i landet. En opinionsundersökning som nyhetsbyrån Kyodo genomförde tidigare i maj visade att 60 procent av japanerna vill att OS ställs in helt.

Utlovar säkert OS

IOK vill dock inte lyssna på det örat. OS kommer att bli av oavsett allmänhetens inställning, och oavsett om Tokyo fortfarande befinner sig i nödläge, säger IOK:s vice ordförande John Coates.

Jag kan konstatera att det nu är tydligare än någonsin att de här spelen kommer att vara säkra för alla aktiva och, än viktigare, för det japanska folket, säger Coates enligt Reuters.

Efter tre dagar av möten om förberedelserna inför spelen lovar Coates att OS och Paralympics inte kommer att utgöra en ökad belastning på den lokala sjukvården.

Annons

Annons

Flyger in vårdpersonal

På fredagens presskonferens konstaterade i stället han och OS-vd:n Toshiro Muto att mer än 80 procent av alla som bor i OS-byn – i huvudsak aktiva och ledare – kommer att vara vaccinerade i tid till invigningen den 23 juli. Dessutom planerar man att flyga in utländsk vårdpersonal för att säkerställa trygga och smittsäkra tävlingar.

Utöver det har man skurit ner på antalet inbjudna kopplade till OS-delegationerna, från omkring 180 000 till 78 000 personer, säger OS-chefen Seiko Hashimoto.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!