A-
A+

Tysk fotbollslegendar död – blev 75 år

Gerd Müller, till höger, nickar in ett mål mot Atletico Madrid 1974. Arkivbild.
Gerd Müller, till höger, nickar in ett mål mot Atletico Madrid 1974. Arkivbild.
FotbollTT

Fotbollslegendaren Gerd Müller har gått bort, meddelar hans tidigare klubb Bayern München på sin hemsida. Han blev 75 år gammal.

"Hans namn och minne kommer att leva för evigt", säger Bayerns ordförande Herbert Hainer.

Annons

Annons

Gerd Müller ses ofta som en av de främste målgörarna genom tiderna och fick smeknamnet "der Bomber" under sin karriär.

Han stod för makalösa 566 fullträffar på 607 matcher i Bayerntröjan. Müller har fortfarande rekordet för flest mål i Bundesliga genom tiderna: 365 stycken.

"I dag är en sorglig, mörk dag för FC Bayern och alla klubbens supportrar. Gerd Müller var den bäste anfallaren någonsin, och en fin person och karaktär inom världsfotbollen", säger klubbens ordförande Herbert Hainer i ett uttalande.

Flera titlar

Müller bärgade flera stora titlar under sin framgångsrika karriär. Bland annat var han med och tog hem Europacupen, dåvarande Champions League, tre gånger samt Bundesliga fyra gånger. Anfallsesset vann dessutom både EM 1972 och VM 1974 med Västtyskland. Totalt blev det 62 framträdanden och 68 mål i landslaget.

Svenske fotbollslegendaren Ralf Edström var med och mötte Västtyskland i VM 1974. Han minns den sylvasse målgöraren.

Han gjorde inga mål mot oss där minns jag, men han brottade fram målgivande passningar. Han var enorm och fyrkantig. Det gick inte att gå runt honom. Han gjorde 99 procent av alla mål i straffområdet. Det är klart att det är sorgligt att han gått bort, säger han till Aftonbladet.

Efter den aktiva karriären, som avslutades 1982, kämpade Müller med alkoholism och depressioner. Bayern hjälpte honom på fötter igen och på 90-talet började han arbeta som ungdomstränare i klubben.

Annons

Annons

Demenssjuk

Under de sista åren har ikonen varit svårt demenssjuk.

"Vi är enade i sorgen tillsammans med hans fru Uschi och hans familj. Utan Gerd Müller skulle inte Bayern vara den klubben som vi alla älskar i dag. Hans namn och minne kommer att leva för evigt", säger Herbert Hainer.

Klubbens vd Oliver Kahn:

"Han är en av de största legendarerna i Bayerns historia. Hans prestationer är oöverträffade än i dag och kommer för evigt vara en del av både Bayerns och tysk fotbolls fina historia", säger han.

Förra säsongen lyckades Bayerns nuvarande anfallsstjärna Robert Lewandowski slå Müllers rekord från 1971–1972 på antalet gjorda mål under en Bundesligasäsong. Müller vann skytteligan på 40 mål, Lewandowski lyckades göra 41.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!