A-
A+

Tysk nedgång ger sämre tillväxt i EU

Tysklands finansminister Christian Lindner kämpar med tuffa ekonomiska siffror. Arkivbild.
Tysklands finansminister Christian Lindner kämpar med tuffa ekonomiska siffror. Arkivbild.
EUTT:s korrespondent

Jätten Tysklands ekonomi går bakåt när krig och klimat skapar osäkerhet.

EU-kommissionen tvingas skriva ned sina tillväxtprognoser för både 2023 och 2024.

Annons

I den försenade sommarprognos som nu presenteras sias om en tillväxt i år på 0,8 procent i hela EU – 0,2 procentenheter mindre än i vårprognosen.

För 2024 spår kommissionen i sin tur 1,4 procent i tillväxt – 0,3 procentenheter lägre än gissningen i våras.

Liknande nedgång gäller även för eurozonen, till 0,8 procent i år (i stället för 1,1) och 1,3 procent nästa år (i stället för 1,6).

Minus i Tyskland

Osäkerheten är samtidigt stor.

EU:s ekonomi har tappat farten sedan i våras. Osäkerheten är exceptionellt hög på grund av det ryska aggressionskriget mot Ukraina, konstaterar EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni på en presskonferens i Bryssel.

Inte minst är Tyskland ett bekymmer, där EU-kommissionen i år tror på en tillbakagång i ekonomin med 0,4 procent, följt av en uppgång med 1,1 procent 2024.

Inflationen i hela EU tros landa på 6,5 procent i år – aningen bättre än i våras då man gissade på 6,7 procent. Däremot skrivs nästa års inflationstakt upp en aning, till 3,2 procent från 3,1.

Minus i Sverige

Till skillnad mot tidigare prognoser ges den här gången detaljerade prognoser endast för Tyskland, Spanien, Frankrike, Italien, Nederländerna och Polen.

Samtidigt konstaterar kommissionen i prognosen att de svagare tillväxtsiffrorna drivs på av "betydande nedgångar" i bland annat Sverige. Enligt kommissionen gick den svenska ekonomin tillbaka med 0,8 procent under det andra kvartalet i år och nedgångar under samma period rapporteras även för Polen, Ungern, Lettland, Österrike, Cypern, Estland, Italien och Nederländerna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.