A-
A+

Tysk optimism om coronaplan

Tysklands finansminister Olaf Scholz räknar med att landets författningsdomstol inte ska stoppa EU:s stora coronastöd.
Tysklands finansminister Olaf Scholz räknar med att landets författningsdomstol inte ska stoppa EU:s stora coronastöd.
EUTT:s korrespondent

En tysk domstolsgranskning kan skjuta EU:s stora coronastöd i sank. Men finansminister Olaf Scholz är inte orolig.

Annons

Annons

Annons

Annons

EU-kommissionen gör sig redo att börja låna upp till 1,5 biljoner kronor om året fram till 2026 för att fördela till de coronadrabbade medlemsländerna.

Först måste dock alla länder formellt ha godkänt det beslut om EU:s så kallade egna medel som ligger till grund för upplåningen. 17 länder, däribland Sverige, har gjort eller är på väg att göra sitt. Bland de tio som återstår finns Tyskland, där lagligheten bakom beslutet först måste behandlas av landets författningsdomstol.

Finansminister Olaf Scholz räknar ändå med ett välvilligt besked.

Erfarenheten från liknande fall gör mig väldigt optimistisk om att ratificeringen av egnamedel-beslutet kan klaras av omgående, säger Scholz enligt nyhetsbyrån Reuters.

Hålls uppdaterade

Även svenska kollegan Magdalena Andersson (S) är relativt lugn.

Det är klart att det är ett osäkerhetsmoment och finans-Olaf håller oss uppdaterad om läget. Men en allmän bedömning är väl att det inte kommer att påverka, säger Andersson på en pressträff via webben.

Läget för coronastödet var ett av ämnena på fredagens webbhållna möte mellan Andersson och Scholz och de övriga EU-ländernas finansministrar. Varje land manas att till den 30 april ha skickat in en plan på vad man vill använda sitt coronastöd till.

Annons

Annons

Samtal om planer

Planerna tas fram efter intensiva samtal med EU-kommissionen under våren. Det gäller även för Sverige, trots att de svenska satsningar som omfattas är sådant som regeringen lade fram redan i höstas.

Andersson säger sig ändå uppskatta kommissionens "noggrannhet".

Det är klart att det är viktigt att kommissionen gör det här arbetet så vi vet att pengarna gör nytta i Europa, så de inte går till allehanda spännande, men kanske inte så nyttiga projekt, säger finansministern.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?