A-
A+

Tyska klimataktivister försöker rädda by

Aktivisten Luisa Neubauer vid gruvan Garzweiler II i västra Tyskland.
Aktivisten Luisa Neubauer vid gruvan Garzweiler II i västra Tyskland.
TysklandTT

Flera hundra miljöaktivister kämpar sedan månader för att skydda en liten by västra Tyskland.

I veckan väntas de få sällskap av många tusen demonstranter, när myndigheterna har sagt att byn ska rivas för att ge plats åt en kolgruva.

Annons

Annons

Demonstranter vid kolgruvan Garzweiler II på söndagen.
Demonstranter vid kolgruvan Garzweiler II på söndagen.
En demonstrant i byn Lützerath på söndagen.
En demonstrant i byn Lützerath på söndagen.

Uppemot 2 000 demonstranter samlades på söndagen i och runt byn Lützerath för att protestera mot planerna att låta byn bli en del av historien och slukas av en jättelik kolgruva.

Kraften vi visar har underskattats. Här visar vi att vi som samhälle förstår att allt i vårt liv står på spel, säger aktivisten Luisa Neubauer om motståndet till gruvans utvidgning, till WDR.

Större delen av dagen var protesterna lugna, och lokala medier beskriver familjeutflykter, band som underhåller och närmast en karnevalsstämning.

Men mot kvällen kom rapporter om stenkastning mot polisen och att privatbilar som körde förbi attackerades med jord.

Den hätskare stämningen tros bara vara en förövning mot vad som kan ske på onsdag, när byn sydväst om Düsseldorf är tänkt att till slut rivas. Då tros aktivisterna ha fått sällskap av ytterligare tusentals personer.

"Våld oacceptabelt"

Den ökade spänningen har fått Miljöpartiet De gröna, som sitter i delstatsregeringen i Nordrhein-Westfalen, att mana till lugn.

Våld i alla former är oacceptabelt. Som parti vädjar vi till båda sidor att trappa ner och se till att en lugn evakuering kan ske, säger De grönas lokala ledare Yazgülü Zeybek till WAZ.

Det slutliga rivningsbeslutet fattades i höstas, men har varit på gång länge. Redan för över tio år sedan började befolkningen flyttas, och i oktober i fjol hade de sista invånarna lämnat byn, där något hundratal miljöaktivister nu i stället ockuperat hus.

Gruvan som ska expanderas, Garzweiler, är ett dagbrott, och ska läggas ner senast 2030. Men företaget RWE, som står för driften, uppger att gruvan måste byggas ut för säkra den tyska energitillgången, inte minst i skuggan av kriget i Ukraina.

Annons

Annons

Kamp för varje meter

Men miljögrupper hävdar att en utvidgning bara kommer att innebära att ytterligare hundratals miljoner ton kol utvinns och bidrar till klimatförstöringarna.

Vi kommer att kämpa för varje träd, varje hus, varje meter i den här byn. Den som attackerar Lützerath attackerar vår framtid, säger Luka Scott, talesperson för den grupp som företräder alla de organisationer som försvarar byn.

Tillsammans har de byggt barrikader och från hela Tyskland har det de senaste dagarna strömmat in människor som vill skydda Lützerath från att jämnas med marken. De hoppas in i det sista att byn ska räddas.

Hoppet närs av att fem andra byar i närheten, som också skulle ha rivits och varifrån de flesta har flyttat, trots allt får stå kvar.

Folk lider av det här och många har inte stått ut med den mentala anspänningen. Flera dog kort efter att de flyttat, säger Waltraud Kieferndor, som än så länge själv bor kvar i byn Kuckum, till WDR.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.