A-
A+

Tyska VM-protesten: "Fifa sätter munkavle på oss"

De tyska spelarna höll för sina munnar under lagfotot inför VM-premiären mot Japan.
De tyska spelarna höll för sina munnar under lagfotot inför VM-premiären mot Japan.
FotbollTT

De tyska fotbollsherrarna valde att hålla för sina munnar under lagfotot före avsparken i VM-premiären mot Japan.

En protest mot Internationella fotbollsförbundet (Fifa).

Annons

Annons

Tyskarna har varit rejält upprörda efter att stått inför sportsliga konsekvenser från Fifa om lagkaptenen Manuel Neuer hade valt att bära den uppmärksammade "One Love"-armbindeln.

Inför onsdagens premiär mot Japan markerade det tyska laget med iögonfallande tystnad.

Det var en signal från laget, från oss, om att Fifa sätter munkavle på oss, säger Hansi Flick, Tysklands förbundskapten, efter matchen enligt AP.

På den obligatoriska lagfotograferingen, som inte visades i tv-sändningen, satte samtliga spelare i Tysklands startelva handen för munnen. Kort därefter bekräftade det tyska landslaget att gesten var riktad mot Fifa och organisationens försök att tysta spelarna.

Självklart är det viktigt för oss att göra ett sådant här ställningstagande. Jag tror att det var rätt sak att göra, att visa folket att vi försökte hjälpa där vi kan, men Fifa gör det inte lätt för oss, säger Kai Havertz enligt AFP.

"Ville göra vår röst hörd"

"Vi ville använda vår lagkaptens armbindel för att ta ställning för de värderingar som vi har i det tyska landslaget: mångfald och ömsesidig respekt. Tillsammans med andra nationer ville vi göra vår röst hörd", skriver landslaget på Twitter och fortsätter:

"Det handlade inte om att göra ett politiskt uttalande – mänskliga rättigheter är inte förhandlingsbara. Det borde tas för givet, men så är fortfarande inte fallet. Det är därför det här budskapet är så viktigt för oss. Att neka oss armbindeln är samma sak som att neka en röst".

Den tyska tidningen Bild uppgav på tisdagen att det tyska fotbollsförbundet (DFB) överväger att vidta rättsliga åtgärder mot Fifa efter beslutet att förbjuda "One Love"-armbindlarna.

Annons

Annons

Kritik från högsta ort

Steffen Hebestreit, talesperson för Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, sade på onsdagen att Fifas förbud var väldigt olyckligt och att man inte kan köpslå om mänskliga rättigheter. Den tyska inrikesministern Nancy Faeser, på plats för att se matchen mot Japan, kallade samtidigt Fifas beslut för ett "stort misstag".

Tidigare på dagen höll även det danska landslaget – tillsammans med Tyskland ett av sju länder som planerade att spela med "One Love"-armbindeln under VM – en extrainkallad presskonferens där de kallade Fifas agerande för oacceptabelt.

Normalt sett förenar fotbollen människor. Men det är inte fallet här, sade det danska fotbollsförbundets vd Jakob Jensen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.