A-
A+

Tyskland ger Ukraina militärt miljardbistånd

En maniferstation för Ukraina utanför riksdagshuset i Berlin förra veckan.
En maniferstation för Ukraina utanför riksdagshuset i Berlin förra veckan.
TysklandTT-AFP

Annons

Annons

Tysklands regering sade på fredagen att man ska ge Ukraina miljardbistånd att använda till militära medel. Totalt kommer landet att öka sitt internationella bistånd inom försvarssektorn till två miljarder euro, där den största delen går till Ukraina.

Tysklands finansminister Christian Lindner skriver på Twitter att de nya anslagen är en del av tilläggsbudgeten och att de ges efter krav från förbundskanslern Olaf Scholz.

Beslutet kommer efter det att Tyskland kritiserats av Ukraina, men även EU-länder som Polen och de baltiska staterna, för att inte tillräckligt stödja landet.

Tidigare i veckan avböjde Kiev ett erbjudande om att Tysklands president Frank-Walter Steinmeier skulle besöka Kiev. Ukraina ville hellre att förbundskanslern Scholz skulle komma, men denne har sagt att något besök inte är aktuellt för tillfället.

Tysklands president, som tidigare var utrikesminister, har mött stor kritik, både på hemmaplan och från andra länder, för att under flera år fört en alltför mjuk politik mot Moskva, vilket han sedan erkänt varit ett misstag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.