A-
A+

Tyskland klart för fotbolls-VM

Kai Havertz sköt 1–0 för Tyskland.
Kai Havertz sköt 1–0 för Tyskland.
FotbollTT

Tyskland brukar alltid ta sig till fotbolls-VM och nästa års mästerskap blir inget undantag.

4–0 borta mot Nordmakedonien säkrade tyskt VM-spel i Qatar.

Annons

Annons

Tidigare i kvalet åkte Tyskland på en chockförlust hemma mot just Nordmakedonien, men i regnet i Skopje var det klasskillnad i den andra halvleken.

Det började med en vacker tysk upprullning. Serge Gnabrys skärande djupledsboll friställde Thomas Müller som osjälviskt passade i sidled och gav Kai Havertz öppet mål till 1–0 i 50:e minuten. Sedan var det klubbkamraten i Chelsea som hittade målet, två gånger dessutom. Timo Werner dunkade först in 2–0 i 70:e innan han några minuter senare mer lekfullt skruvade in trean i bortre hörnet. Werner klev sedan av planen och hans 18-årige ersättare Jamal Musiala satte 4–0 i slutet.

Tack vare att Rumänien samtidigt hemmaslog Armenien med 1–0 har Tyskland säkrat förstaplatsen i kvalgrupp J, trots att två omgångar återstår. Därmed får VM-giganten och den fyrfaldiga världsmästarnationen nästa år chans till revansch för den tidiga sortin 2018, då Tyskland – trots segern mot Blågult – inte tog sig vidare från Sveriges VM-grupp.

Tyskland har spelat i samtliga VM-turneringar sedan 1954, medan Norges historia i turneringen inte är lika stolt. Nu lever i alla fall hoppet i högsta grad om att Norge ska nå VM för första gången sedan 1998.

På ett högljutt Ullevål i Oslo gjorde Mohamed Elyounoussi båda målen när Montenegro besegrades med 2–0. Först en nick efter knappt en halvtimme och sedan ett välplacerat långskott på tilläggstid.

Norrmännen – tvåa i gruppen – såg ut att få hjälp av Lettland som länge hade 1–1 hemma mot Turkiet. Men i nionde (!) tilläggsminuten sköt Turkiet segermålet på straff, som gör att det fortfarande bara skiljer två poäng upp till Norge.

Nederländerna är kvar i topp efter en planenlig seger, 6–0 hemma mot Gibraltar. Två poäng skiljer ned till Norge med två omgångar kvar. Nederländerna tar emot Norge i den allra sista omgången.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.