-
+

Tyskland: Lavrovs utspel mot EU obegripligt

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, till höger, och EU:s utrikeschef Josep Borrell vid deras gemensamma presskonferens vid mötet i Moskva den 5 februari.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, till höger, och EU:s utrikeschef Josep Borrell vid deras gemensamma presskonferens vid mötet i Moskva den 5 februari.
EuropaTT

Moskva är berett att bryta banden med EU om unionen inför nya sanktioner mot Ryssland, säger utrikesminister Sergej Lavrov.

Tyskland kallar uttalandena obegripliga – men president Putins talesman närmast fnyser åt uppståndelsen.

Annons

Annons

Det är i en tv-intervju som veterandiplomaten Lavrov svarar på en direkt fråga om huruvida Ryssland håller på att bryta med EU.

Om vi återigen får se, som så många gånger förr, att sanktioner införs mot särskilda sektorer och skapar risker i vår ekonomi, och särskilt i de mest sårbara områdena, så ja, svarar Lavrov, i programmet Solovjev Live.
Vi vill inte bli isolerade internationellt, men vi bör vara förberedda på det, fortsätter utrikesministern.
Den som vill ha fred bör förbereda sig på krig.

"Oroande och obegripliga"

Några timmar efter det att intervjun publicerades fick den ryske ledaren Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov ivriga frågor om den från ett medieuppbåd i Moskva. Men han avvisar oron med att "medierna gör ett stort misstag" när de återger uttalandena "utan sammanhang".

Det som faktiskt avses är att vi vill inte ha detta, säger Peskov, syftande på konflikt med EU.
Det vi vill ha är utvecklade relationer med EU. Men om Europeiska unionen väljer den andra vägen, så är vi redo för det.

Vid det laget hade redan europeiska regeringar reagerat.

Dessa uttalanden är verkligen oroande och obegripliga, sade en taleskvinna för tyska utrikesdepartementet, enligt medier i Berlin.

Annons

Annons

Tas upp på möte

Relationerna Moskva–Bryssel har varit ansträngda sedan den ryska annekteringen av Krim 2014 och har den senaste tiden nått nya bottennivåer.

Flera EU-länder har efter förgiftningen och fängslandet av Kremlkritikern Aleksej Navalnyj krävt ytterligare EU-sanktioner mot Ryssland. Det väntas bli diskuterat när utrikesministrarna håller sitt nästa möte i Bryssel den 22 februari.

Tonen har hårdnat ytterligare sedan Ryssland beslutade att utvisa tre diplomater från Sverige, Tyskland och Polen samtidigt som EU:s utrikeschef Josep Borrell var på besök i Moskva i förra veckan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss