A-
A+

Tyskland: Merkel uppmanar till kompromisser

Angela Merkel håller tal på tyska nationaldagen.
Angela Merkel håller tal på tyska nationaldagen.
TysklandTT-AFP

Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel uppmanar i ett tal på landets nationaldag till en insats för demokratin.

Talet tolkas nu av många som att Merkel ger sina politikerkollegor råd om hur de ska gå tillväga för att kunna bilda en ny regering.

Annons

Annons

Vi kan gräla över exakt hur, i framtiden. Men vi vet att vi har svaret redan. Vi måste lyssna och tala med varandra, trots våra olikheter, eftersom vi framför allt har saker gemensamt, sade förbundskanslern i talet.

Känslosam Merkel

Angela Merkel har befunnit sig i Halle i delstaten Sachsen-Anhalt under Tysklands nationaldag den 3 oktober. Tag der Deutschen Einheit, Tysklands återföreningsdag, är helgdag och firandet förläggs till olika städer varje år.

Merkels tal var bitvis känslosamt när hon talade om sin egen uppväxt i kommunistiska Östtyskland före återföreningen.

Demokratin finns inte bara där av sig själv. Vi måste alltid arbeta för den, varje dag, sade hon enligt ZDF.

I valet som ägde rum den 26 september fick socialdemokratiska SPD 25,7 procent av rösterna och kristdemokratiska CDU/CSU 24,1. Det öppnar för en trepartiregering.

Annons

Annons

"Konstruktiva" samtal

Liberala FDP och SPD träffades på söndagen och liberalerna uppger att samtalen var "konstruktiva".

Det är uppenbart att det finns vissa hinder, men det är också uppenbart att vi vill bygga en reforminriktad regering som kommer föra landet framåt, säger Volker Wissing, FDP:s generalsekreterare.

Men FDP ska även träffa företrädare för CDU senare och SPD ska föra samtal med miljöpartiet De gröna.

Den koalition som anses mest trolig att bli verklighet är SPD, De gröna och FDP. Det är också denna koalition som SPD:s kanslerkandidat Olaf Scholz säger sig vilja försöka bilda.

Stöd för Scholz

Enligt en undersökning i tidningen Bild skulle 28 procent rösta för SPD om det vore val i dag. 76 procent av de tillfrågade tycker att Olaf Scholz borde bli förbundskansler, medan 13 procent håller CDU:s Armin Laschet för den bästa kanslerkandidaten.

I en intervju med Der Spiegel säger Scholz att "det är tydligt att medborgarna inte vill att kristdemokraterna ska vara en del i den nya regeringen."

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.