Tyst från Split när Sverige jagar i Paris

Landslagets träning på Stade de France i Paris inför Nations League-matchen mot Frankrike på tisdag.
Landslagets träning på Stade de France i Paris inför Nations League-matchen mot Frankrike på tisdag.
FotbollTT:s korrespondent

Fötterna är i Paris, men tankarna minst lika mycket i Split när fotbollslandslaget ska försöka säkra elitkontraktet i Nations League.

Fast spelarna får inget veta.

Annons

Annons

Kylian Mbappé är aktuell för spel mot Sverige. Det gillar han.
Kylian Mbappé är aktuell för spel mot Sverige. Det gillar han.

Inte sedan 1952 har Sverige bortaslagit Frankrike i en fotbollslandskamp. Men kanske är det dags nu.

Tisdagskvällens möte på Stade de France är i alla fall ett gyllene läge. Frankrike har redan säkrat gruppsegern och har inget att spela för efter 1–0 mot Portugal i lördags. Sverige behöver i sin tur passera Kroatien i tabellen för att få spela på elitnivån även i nästa upplaga.

Motivation slår klass, brukar det heta.

Fast den franska klassen är å andra sidan allra bäst i världen – som regerande VM-etta från 2018.

Det är ett fantastiskt lag de har. De har säkert 2-3 startelvor med världsklasspelare på varje position. De som spelar i morgon i Frankrike kommer vilja visa att de ska spela och göra sitt bästa för att ta tre poäng, säger Marcus Berg inför drabbningen i Paris.

Janne ser på tv

För att Sverige ska hålla sig kvar i elitgruppen i Nations League behövs ett snäpp bättre målskillnad än Kroatien, som samtidigt tar emot Portugal i Split.

Lagledningen kommer att ha full koll på vad som sker där.

Det är inget som spelarna kommer att få veta om, men behöver vi göra något så kommer vi att göra det från bänken, berättar assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren.

I lagledningen inräknas då även förbundskapten Janne Andersson, trots att han sitter hemma i coronakarantän.

Han är fortfarande headcoach, så han bestämmer i slutändan om det skulle bli skarpt läge. Skulle han tycka att han ser något från tv:n så kan han rapportera det, säger Wettergren.

Annons

Annons

"Med de bästa"

Inget konstigt att inte få veta, tycker spelarna.

Det är absolut inget vi tänker på innan, utan vi vet förutsättningarna. För oss gäller det bara att göra så bra match som möjligt och sedan om det mot slutet behövs ett annat resultat så kommer vi få reda på det då, säger Berg.

Efter segern mot Kroatien i lördags behöver landslaget inte längre oroa sig över att en förlust mot Frankrike ska få konsekvenser för kommande VM-kval. Oavsett resultat på tisdagen lär Sverige hamna i den andra seedningsgruppen i Europa.

Däremot är önskan stor att få vara kvar på toppnivån i Nations League.

Man vill vara med de bästa lagen och vara med och slåss med dem. Jag tycker att vi har gjort enstaka halvlekar, enstaka matcher ganska bra och känner att vi borde ha fått med oss något mer än vad vi har. Vi kommer att göra allt vad som krävs. Man vill ju vara där längst upp. Det är inget snack om saken, säger Wettergren.

Mbappé tillbaka

Från fransk sida bedyrar lagkapten Hugo Lloris att varken arrogans eller nonchalans är att vänta på Stade de France – särskilt inte med tanke på hur laget sågades efter 0-2 i en träningsmatch mot Finland i förra veckan.

Det var en väckarklocka för oss, konstaterar Lloris.

I det svenska laget saknas Albin Ekdal, som är avstängd och redan har åkt hem. Frankrike saknar i sin tur mittfältsmotorn N'Golo Kanté, som också är avstängd efter ett gult kort i den franska 1–0-segern mot Portugal i lördags.

Däremot kan PSG-stjärnan Kylian Mbappé göra comeback efter skada.

Jag tar beslut senare, men han är sugen. Om allt går bra kommer han att vara med, säger förbundskapten Didier Deschamps.

Rättad version: Kroatien möter Portugal i Split.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons