A-
A+

Tystat Hongkong lyste på massakerns årsdag

Hongkongbor tände ljus för att uppmärksamma årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg 1989.
Hongkongbor tände ljus för att uppmärksamma årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg 1989.
HongkongTT-AFP-Reuters

Polisen i Hongkong har stängt stora delar av den park där människor brukar uppmärksamma årsdagen av massakern vid Himmelska fridens torg.

Men när mörkret föll över staden lyste mobiltelefoner och andra ljus upp i en försiktig motståndsgest.

Annons

Annons

Mobiltelefoner, eljus och även naturliga ljus användes av de som vill uppmärksamma minnet av massakern.
Mobiltelefoner, eljus och även naturliga ljus användes av de som vill uppmärksamma minnet av massakern.
Chow Hang-tung greps under fredagen.
Chow Hang-tung greps under fredagen.

Orsaken som angavs till att polisen stängde Victoriaparken var att människor uppmanar andra i sociala medier till att samlas där trots att det har förbjudits, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Polisen i Hongkong har meddelat att den kommer att göra "vad som än krävs" för att "bevara den allmänna ordningen och säkerheten".

Den som tar sig in på avspärrat område riskerar upp till tolv månaders fängelse, enligt polisen.

Massakern i Peking den 4 juni 1989, där tusentals människor tros ha dödats eller skadats, brukar uppmärksammas i Hongkong med en stor manifestation på årsdagen. Men liksom i fjol har myndigheterna i år förbjudit minnesceremonier.

Tände ljus

Men inskränkningarna stoppade inte Hongkongborna från att uppmärksamma årsdagen, om än i mindre skala. Sprejmålade budskap på gatorna och tända ljus i flera av stadens distrikt vittnar om ett tyst motstånd.

Jag är inte här för att delta i en sammankomst, jag väntar bara på någon, säger en man med ett uttryckslöst ansikte, hållandes ett ljus i shoppingområdet Mong Kok, till nyhetsbyrån AFP.

En äldre kvinna som delade ut ljus på platsen var inte lika hemlighetsfull om vad hon gjorde.

Det finns fler än ett sätt att hedra minnet av den 4 juni på. Jag tror inte att de kommer att kunna få folk att glömma det helt och hållet, säger hon.

Mindre oroligheter uppges ha brutit ut i Mong Kok och en person ska ha gripits. Polisen har även stoppat folk från att promenera runt med tända ljus utanför Victoriaparken.

Annons

Annons

Organisatör gripen

Tidigt på fredagsmorgonen greps Chow Hang-tung, vice ordförande i den organisation som arrangerar den årliga manifestationen, utanför sitt kontor. Chow misstänks för att ha spridit information om en olaglig sammankomst, säger en poliskälla till nyhetsbyrån AFP. Två av hennes kollegor bekräftar gripandet för nyhetsbyrån Reuters.

37-åriga Chow har hittills varit en av få framträdande demokratiaktivister i Hongkong som ännu inte har hamnat bakom lås och bom sedan Fastlandskinas grepp om staden hårdnat och ny säkerhetslag klubbades igenom förra sommaren.

Även en 20-årig man har gripits, anklagad för samma typ av gärning som Chow Hang-tung.

Deras inlägg på sociala medier bestod av annonsering om och uppmaningar till andra att delta i förbjudna sammankomster, säger polischefen Law Kwok-hoi.

7 000 poliser

Runt 7 000 poliser uppges ha kommenderats ut för att förhindra att folk samlas till manifestationer under fredagen och Hongkongs ledande tv-station RTHK har fått order om att inte rapportera om eventuella minneshögtider.

I Kina är högtidlighållandet av massakern förbjudet, det styrande kommunistpartiet har fortfarande inte erkänt att någon massaker ägde rum.

Trots förbudet i fjol genomfördes ändå minnesceremonier. Tiotusentals människor uppskattas ha deltagit trots att de riskerade fängelsestraff.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!