A-
A+

Uefa startar utredning mot Zlatan

Uefa utreder Zlatan Ibrahimovic. Arkivbild.
Uefa utreder Zlatan Ibrahimovic. Arkivbild.
FotbollTT

Europeiska fotbollsförbundet Uefa har inlett en utredning mot Zlatan Ibrahimovic. Anledningen är hans "påstådda ekonomiska intresse i ett spelbolag".

Annons

Annons

Annons

Annons

Aftonbladet skrev tidigare i april om att Ibrahimovic fortfarande är delägare i Bethard, ett Maltabaserat spelbolag.

Enligt Fifas och Uefas regelverk får inte spelare som deltar i deras tävlingar ha finansiella intressen i spelbolag. När Ibrahimovic gjorde landslagscomeback för Sverige mot Georgien tidigare i vår och representerade Milan i Europa League-kvalet mot Shamrock Rovers i september bröt han mot det regelverket.

Mindre tydligt regelverk

Aftonbladets kontroll i det maltesiska bolagsverket och myndighetens register visar att Zlatan Ibrahimovics bolag Unknown AB har cirka 10 procent av aktierna i Gameday Group PLC, som i sin tur är enda aktieägaren i Bethard.

I Fifas regelverk står det att alla som bryter mot regelverket ska straffas med närmare en miljon kronor i böter och en eventuell avstängning i upp till tre år från fotbollsrelaterade aktiviteter. När det kommer till bestraffning är Uefas regelverk mindre tydligt, skriver tidningen.

"I enlighet med artikel 31(4) i Uefas disciplinära regelverk, har en etisk och disciplinär Uefa-utredare valts ut för att genomföra en disciplinär utredning gällande en eventuell överträdelse av Uefas disciplinära regelverk av Mr. Zlatan Ibrahimovic för att ha påstådda finansiella intressen i ett spelbolag", skriver Uefa på sin hemsida.

Förbundet skriver vidare att mer information kommer att delges framöver.

Annons

Annons

EM-trupp 18 maj

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand säger följande till Dagens Nyheter :

Det är rimligt och bra att man utreder, säger han.
När det gäller Fifas regelverk har vi sökt information i flera års tid för hur det ska tolkas, och det oberoende av Zlatans delägarskap. Regelverket slår väldigt brett mot alla som på något sätt har en funktion inom fotboll, och det anser vi behöver redas ut.

Sjöstrand vill inte spekulera i några scenarier på frågan om hur utredningen kan påverka Zlatans medverkan i EM.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson tar ut truppen till sommarens EM-slutspel den 18 maj, där Sverige inleder i Sevilla mot Spanien den 14 juni.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?