A-
A+

Ufon på allas läppar inför rapport

En grupp ufo-spanare riktar blicken mot himlen. Bilden är tagen vid en internationell ufo-kongress i USA-delstaten Nevada för några år sedan.
En grupp ufo-spanare riktar blicken mot himlen. Bilden är tagen vid en internationell ufo-kongress i USA-delstaten Nevada för några år sedan.
USATT

Triangelformade objekt som blinkar och snabbt rör sig över himlen. Ett pingisbollsliknande ljusfenomen som plötsligt försvinner.

USA:s försvarshögkvarter Pentagon har länge fått rapporter om ufon. Inom kort ska en kongressrapport i ämnet läggas fram.

Annons

Annons

Annons

Annons

USA:s försvarsminister Lloyd Austin. Arkivbild.
USA:s försvarsminister Lloyd Austin. Arkivbild.
Misstänkta ufo-observationer visar sig ibland vara molnformationer. Denna, av blå himmel som en rund fläck i ett hål i molntäcket, fotades över Brunna i Upplands Bro i Sverige.
Misstänkta ufo-observationer visar sig ibland vara molnformationer. Denna, av blå himmel som en rund fläck i ett hål i molntäcket, fotades över Brunna i Upplands Bro i Sverige.
Allvarligt talat, det finns bilder och inspelningar av objekt i himlen som vi inte exakt vet vad de föreställer, sade expresident Barack Obama nyligen, när han intervjuades om ufon och den stundande rapporten i pratshowen "The late late show".

Uppmaningen till Pentagon att leverera en detaljerad kongressrapport om "oidentifierade flygfenomen (uap)", som det kallas inom försvaret, smögs in i den budgetöverenskommelse som den dåvarande presidenten Donald Trump skrev under i december.

Försvarsministern och den nationella underrättelsechefen fick då knappt sex månader på sig att leverera en lunta med detaljerad analys av data och de underrättelseuppgifter om ufon som samlats in av flygvapnets underrättelsetjänst, FBI och försvarets särskilda insatsstyrka för uap, rapporterar nyhetskanalen CNN.

Såg farkoster varje dag

Rapporten, som får ha hemligstämplade delar, ska även beskriva en process för hur sådan information "analyseras centralt" samt identifiera eventuella hot mot rikets säkerhet.

Exakt datum för när ufo-rapporten läggs fram är inte känt, men ämnet skapar ändå rubriker. Nyligen berättade den tidigare stridspiloten Ryan Graves för CBS:s söndagsprogram " 60 Minutes " att han sett "oidentifierade farkoster" utanför Virginias kust dagligen under två år med start 2019.

Och i april bekräftade Pentagon att foton och videos som tagits av marinanställda under 2019, som såg ut att visa triangelformade blinkande objekt som rörde sig genom molnen, var äkta. Även tidigare filminspelningar som försvarsanställda gjort har verifierats och offentliggjorts.

Frågan är vad de föreställer?

Annons

Annons

Spiondrönare?

I höstas inrättade Pentagon en ny specialstyrka inom flottan som ska undersöka observationer av just oidentifierade flygande föremål, ufon.

"Specialstyrkans uppdrag är att upptäcka, analysera och registrera uap:s som potentiellt kan utgöra ett hot mot USA:s nationella säkerhet", sade försvarsmaktens taleskvinna Susan Gough då.

Det var tydligt att det snarare var misstänkta kinesiska eller möjligen ryska spiondrönare som Pentagon hade för ögonen – inte de flygande tefat eller gröna marsvarelser som många kopplar till det mystikomgärdade begreppet ufo.

"Inga vingar, ingen panel"

Så sent som i december 2017 erkände Pentagon att ett annat mångmiljonprogram kallat AATIP som undersökte ufo-observationer fanns mellan 2007 och 2012. En av dess chefer, Lue Elizondo, medverkade i samma CBS-intervju som Ryan Graves och berättade vad han sett.

Föreställ dig en teknik som klarar mellan 6 och 700 g-krafter, som kan flyga i 21 000 kilometer i timmen, som undviker radar och som kan färdas i luft, vatten och möjligen rymden. Och, just det, den har inga uppenbara tecken på drivkraft – inga vingar och ingen kontrollpanel och ändå kan den upphäva effekterna av jordens dragningskraft, sade Elizondo.

Frågan är om den stundande ufo-rapporten kan kasta ljus över hans observationer. Den lär för övrigt inte bli den enda. Försvarsdepartementets tillsynsmyndighet beslutade för två veckor sedan att Pentagons hantering av just ufo-rapporter ska granskas och utvärderas, rapporterar CNN.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss