A-
A+

Uganda fritt från ebola – beröms av WHO

Ugandas hälsominister Jane Ruth Aceng tar emot kartonger med tre olika vaccinkandidater från WHO den 8 december. Arkivbild.
Ugandas hälsominister Jane Ruth Aceng tar emot kartonger med tre olika vaccinkandidater från WHO den 8 december. Arkivbild.
UgandaTT-AFP

Uganda deklarerar att ebolautbrottet, som härjat i fyra månader och krävt 55 dödsoffer, är över.

Landet får beröm av WHO för sitt snabba agerande mot viruset.

Annons

Annons

Vi har framgångsrikt fått ebolautbrottet i Uganda under kontroll, säger hälsominister Jane Ruth Aceng vid en ceremoni i Mubende där virusutbrottet först upptäcktes i september.

Världshälsoorganisationen WHO bekräftar att utbrottet är över. Enligt definitionen krävs att inga nya smittofall upptäckts under de senaste 42 dagarna, det vill säga den dubbla inkubationstiden för sjukdomen.

Att Uganda agerat snabbt för att kontrollera utbrottet genom metoder så som övervakning och smittspårning, får beröm av WHO.

Uganda har visat att ebola kan besegras när hela systemet samarbetar, säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus och fortsätter:
De lärdomar som dragits och de system som aktiverats för detta utbrott kommer att skydda ugandier och andra i flera år framöver.

Totalt bekräftades 142 fall av ebola under utbrottet, varav 55 dog och 87 tillfrisknade. Den sista patienten skrevs ut från sjukhus den 30 november, enligt hälsomyndigheterna.

Det finns i dagsläget inget vaccin mot den stam av ebolaviruset som ligger bakom utbrottet i Uganda, den så kallade Sudan-varianten. Men kliniska prövningar av tre olika vacciner är i startgroparna.

Utbrottet var det sjunde i landet. Orsaken till utbrottet är inte känd.

Viruset smittar via kroppsvätskor. Vanliga symtom är feber, kräkningar, diarréer och blödningar. Dödligheten har beräknats ligga på 50–90 procent.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.