-
+

Uganda stänger svenskstöttad demokratifond

Demokratibiståndet har gått till att undergräva regeringen, hävdar Ugandas president Yoweri Museveni. Arkivbild.
Demokratibiståndet har gått till att undergräva regeringen, hävdar Ugandas president Yoweri Museveni. Arkivbild.
BiståndTT

Ugandas president Yoweri Museveni har beordrat att en demokratifond som stöttas av bland andra svenska Sida ska stängas.

Annons

Annons

Sedan 2011 har fonden Democratic Governance Facility, som startades av Sverige och sju europeiska samarbetspartners, arbetat för att stärka mänskliga rättigheter, demokrati och civilsamhället i Uganda. Men nu beordrar landets president Yoweri Museveni att verksamheten ska stängas.

Demokratipengarna har använts "till att finansiera aktiviteter och organisationer som syftar till att undergräva regeringen", skriver Museveni i ett brev till landets finansminister som citeras av den norska nyhetsbyrån NTB.

Det svenska bidraget till fonden kanaliseras genom Sida.

Vi har nåtts av dessa uppgifter och mina Sida-anställda kollegor på ambassaden i Kampala följer och utvärderar läget i samråd med övriga givare, säger biståndsmyndighetens pressekreterare Mattias Bengtsson Byström.

76-årige Museveni har styrt Uganda sedan 1986 och blev nyligen omvald för ytterligare en mandatperiod, i ett val som oppositionsledaren Bobi Wine avfärdade som riggat.

Presidenten hävdar enligt NTB att han aldrig blev konsulterad när fonden startade och att demokratibiståndet utgör otillbörlig inblandning i Ugandas interna angelägenheter.

Fonden drivs från Danmarks ambassad i landet. Sedan starten har Sverige genom Sida bidragit med 200 miljoner kronor. Den nuvarande svenska projektperioden sträcker sig till nästa år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss