A-
A+

Ukraina: Gasledningen blir ett ryskt vapen

Rysk gas på agendan när Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Rysk gas på agendan när Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Tyskland/UkrainaTT

Gastransport bör inte användas som ett geopolitiskt vapen, tycker både Berlin och Washington.

Men Kiev befarar att det är exakt vad den ryska naturgasen, som snart kan flöda genom Östersjön i ledningen Nordstream 2, kommer att bli.

Annons

Annons

Jag ser det här som ett vapen. Jag tycker att det är ett misstag att inte se det som ett farligt sådant, inte bara för Ukraina utan för hela Europa, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

De två ledarna träffades i Ukrainas huvudstad Kiev på söndagen för att bland annat diskutera gasledningen Nordstream 2. Merkel träffade sin ryske motsvarighet Vladimir Putin i Moskva två dagar tidigare, och även då var Nordstream 2 en viktig fråga.

Projektet är mycket kontroversiellt. Bygget, som hittills kostat motsvarande över 100 miljarder kronor, kommer att fördubbla Rysslands gasexport till Tyskland. Väl färdigställd, vilket den beräknas vara inom kort, riskerar gasledningen att göra nuvarande ledningar, som bland annat går genom Ukraina och tillför viktig inkomst till landet, överflödiga.

Försöker förlänga kontrakt

För att förhindra detta har Tyskland lovat att sätta press på Ryssland att förlänga kontraktet med gas levererat genom Ukraina, som löper ut 2024, med tio år, rapporterar AFP.

Ju tidigare en sådan förlängning är satt på pränt desto bättre, säger Merkel på presskonferensen. Men beskeden om en sådan förlängning är alldeles för luddiga, varnar Zelenskyj.

Politiken kring gasledningens vara eller icke vara har genom åren satt en törn i flera länders bilaterala relationer.

Tyskland, som stöttat Ukraina efter den ryska invasionen av Krimhalvön 2014 kritiseras för att inte göra tillräckligt i kampen mot den ryska aggressioner.

Ukraina utsätts för de största riskerna, men faran hotar hela Europa, säger Zelenskyj under pressträffen med Merkel.

Vi ser detta projekt enbart utifrån ett säkerhetsperspektiv och anser det vara ett farligt geopolitiskt vapen som kan användas av Kreml, säger han.

Annons

Annons

Nya sanktioner från USA

Flera års amerikanska sanktioner riktade mot aktörer inblandade i bygget slopades tidigare i somras av USA:s president Joe Biden. En anledning var att vänskapen mellan USA och Tyskland inte skulle riskeras.

I fredags införde USA nya sanktioner mot ryska verksamheter inblandade i bygget. Men det hindrar inte att gasledningen färdigställs, sade ukrainska motståndare till projektet till Reuters. Motståndarna vill att tidigare sanktionerna kvarstår.

Tyskland och USA är däremot överens om att ytterligare sanktioner är att vänta om gasledningen används som ett geopolitiskt vapen.

Merkel lovar att de tyska åtaganden för att lindra Ukrainas eventuella ekonomiska smäll består även efter hennes avgång nästa månad.

Vi känner ett särskilt ansvar (. . .) Vi tar president Zelenskyjs oro på stort allvar, säger Merkel.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!