A-
A+

Ukraina kan få oligarkernas tillgångar

Den ryske oligarken Igor Setjins lyxyacht Amore Vero beslagtogs av franska myndigheter i början av mars. Arkivbild.
Den ryske oligarken Igor Setjins lyxyacht Amore Vero beslagtogs av franska myndigheter i början av mars. Arkivbild.
USATT-AP-AFP

USA:s president Joe Biden föreslår att ryska oligarkers beslagtagna tillgångar ska kunna omfördelas för att stärka och återuppbygga Ukraina.

Presidenten begär också 33 miljarder dollar i ytterligare stöd till landet.

Annons

Annons

Kostnaden för den här kampen är hög, men att ge vika för aggressionen kommer att kosta än mer, säger Biden i ett framträdande där han presenterar förslagen.

Den amerikanske presidenten vill att kongressen genom en lagändring ska låta USA:s regering sälja tillgångar från de oligarker som belagts med sanktioner.

Syftet är att kompensera Ukraina för "skador som orsakats av rysk aggression", enligt ett uttalande från Vita huset.

20 miljarder till vapen

Biden ber också kongressen om ytterligare pengar till Ukraina. Det handlar om totalt 33 miljarder dollar, inklusive 20 miljarder till vapen. Stödet motsvarar cirka 325 miljarder kronor.

Det är avgörande att den här finansieringen godkänns och det så snart som möjligt, säger presidenten.

Kongressen har tidigare godkänt över 13 miljarder dollar i militärt, humanitärt och ekonomiskt stöd till Ukraina med anledning av Rysslands invasion som inleddes den 24 februari.

Det nya stödet ska bekosta USA:s bistånd till Ukraina till och med oktober.

Enligt Vita huset har EU-länderna i dagsläget fryst ryska tillgångar till ett värde av över 30 miljarder dollar, däribland sju miljarder från oligarker i form av yachter, konst, fastigheter, helikoptrar och annan lyx.

USA har i sin tur beslagtagit tillgångar till ett värde av en miljard dollar och fryst hundratals miljoner dollar på amerikanska bankkonton tillhörande ryssar.

Annons

Annons

600 miljarder i skador

Bidens nya giv innehåller även förslag som ska hjälpa myndigheterna att bättre driva igenom sanktionerna mot personer med kopplingar till Kreml. Bland annat föreslås preskriptionstiden för penningtvättsbrott öka från fem till tio år och definitionen av utpressning vidgas.

Kriget i Ukraina beräknas hittills ha kostat 600 miljarder dollar i förstörda byggnader och infrastruktur, enligt Världsbanken.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.