A-
A+

Ukraina vinner Eurovision – tittarna avgjorde

Ukrainas Kalush Orchestra vinner lördagens final i Eurovision Song Contest.
Ukrainas Kalush Orchestra vinner lördagens final i Eurovision Song Contest.
Eurovision Song ContestTT

Storfavoriterna höll hela vägen. Ukrainas Kalush Orchestra vinner årets Eurovision Song Contest – tack vare tittarnas röster. Svenska Cornelia Jakobs slutar på fjärde plats.

Annons

Annons

Ukrainas Kalush Orchestra hoppas att vinsten kan höja moralen hos ukrainarna.
Ukrainas Kalush Orchestra hoppas att vinsten kan höja moralen hos ukrainarna.
Sveriges Cornelia Jakobs har sjungit i Eurovisionfinalen.
Sveriges Cornelia Jakobs har sjungit i Eurovisionfinalen.
Cornelia Jakobs i greenroom under lördagens final.
Cornelia Jakobs i greenroom under lördagens final.
Ukrainas Kalush Orchestra vädjade om hjälp till Mariupol efter låten.
Ukrainas Kalush Orchestra vädjade om hjälp till Mariupol efter låten.

Inför tävlingen låg Ukraina mil före alla andra på spelbolagens listor. När det gällde levde de upp till de högt ställda förväntningarna. När dammet har lagt sig och alla poäng är utdelade är det Kalush Orchestra med folkmusikhiphop-låten “Stefania” som står som segrare.

Vi vill säga ett stort tack till alla som röstade på oss, som stöttade Ukraina i alla avseenden. Våra hjärtan är med er, vi uppskattar det verkligen. Tack! säger Oleh Psiuk till TT sent på lördagnatten.

Ukrainas medverkan har förstås blivit intimt förknippad med Rysslands invasion, och många tittare lär ha röstat för att visa sitt stöd. Många har säkert också rörts av gruppens målmedvetenhet och historien om hur den vemodiga låten gått från att vara en hyllning till frontmannen och rapparen Oleh Psiuks mamma till att handla om alla mödrar till unga ukrainare som har dragit ut i kriget.

Medverkar för landets skull

Tidigare i veckan förklarade Oleh Psiuk för TT hur han medverkar för sitt hemlands skull. När tävlingen nu är över planerar han att återvända för att leda en grupp för hjälpinsatser.

För Ukraina är varje seger viktig i dessa dagar. Om det skulle råka bli så att vi vinner så skulle det höja moralen för många ukrainare, sade han.

Han gjorde också tydligt att Ukraina inte är med för att roa sig.

Det är väldigt svårt att njuta och ha det trevligt i den här situationen samtidigt som det pågår ett krig i vårt land och dess invånare utsätts för riktiga faror och hot varje dag, sade han.

Annons

Annons

"Väldigt glad"

Ukraina var även ett av Cornelia Jakobs favoritbidrag.

Jag känner mig väldigt glad över att Ukraina vann. Jag tycker att de är så grymma och så värda den här vinsten.

Kalush Orchestra bildades förra året när en hiphop-trio bestående av Oleh Psiuk, multiinstrumentalisten Ihor Didentjuk och dansaren Vlad Kurotjka slog sig ihop med musikerna Tymofij Muzytjuk, Vitalij Duzjyk och Dzjonni Dyvnyj.

Vlad Kurotjka, eller Carpet Man som han kallas är kvar i Ukraina och kämpar i kriget. I Turin har han en ersättare.

Från början var det artisten Alina Pasj som vann Ukrainas uttagning, men hon drog sig ur efter att hon anklagats för att olovligen ha besökt Krim. I stället blev det Kalush Orchestra som fick försvara landets färger i Turin. De fick jobbet den 22 februari i år - bara två dagar innan kriget bröt ut.

Vunnit tidigare

Ukraina har vunnit Eurovision två gånger tidigare, 2004 och 2016. Nu återstår att bestämma var nästa års tävling egentligen ska arrangeras. Det är högst osäkert om den kan äga rum i Ukraina. Tidigare i veckan erbjöd sig Stockholms borgerliga styre att ta hand om tävlingen och ett liknande bud har kommit från det spanska public service-bolaget RTVE.

Men när Oleh Psiuk får frågan om var Kalush Orchestra vill att nästa års Eurovision ska hållas svarar han:

På vilken scen som helst i det självständiga Ukraina.

Spanien fick Sveriges tolva

Storbritannien låg bäst till efter att alla jurygrupper hade rapporterat in sina poäng i Eurovisionfinalen. Sveriges Cornelia Jakobs låg hack i häl – och sedan var det dags för tittarna att fälla det slutliga avgörandet.

Sverige fick sina högsta poäng från bland andra Finland, Estland, Island och Storbritannien.

Poängutdelare för Sverige var artisten Dotter, som gav Sveriges tolva till Spanien.

Azerbajdzjan, Rumänien och Georgien "tappade kontakten" och svenske EBU-bossen Martin Österdahl hoppade in och läste upp poängen i deras ställe. Samtidigt meddelade EBU att sex länders juryröster diskvalificerats på grund av att man hittat avvikande mönster i röstningen i semifinalen och finalen.

Stark insats av Jakobs

Sveriges Cornelia Jakobs gick upp som nummer 20 – barfota som vanligt – och möttes av stort jubel i Palasport Olimpico under de inledande tonerna i sin sorgsna göra slut-skildring "Hold me closer".

Låtens inledning satt, kameravinklarna, refrängerna och den där extra höga tonen när låten brakar lös i slutet också. I kväll levererade Cornelia Jakobs som vanligt, men slutade på en fjärde plats.

TT: Hur var det för dig när de sista poängen delades ut?

Det har varit en otrolig bergochdalbana, väldigt känslomässigt. Det var så spänt och samtidigt jätteupprymt för vi var så himla nöjda med att uppträdandet hade gått så bra.

TT: Besviken?

Nej, blir så tydligt att juryrösterna är en sak och att publikrösterna är något annat. Det är kul också att det är så otroligt olika. Kolla på Moldavien som fick noll poäng av juryn och man bara “what!”. Allt kan verkligen hända.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.