A-
A+

Ukrainsk fotboll trotsar kriget – laddat direkt

Inför tisdagens ligapremiär mellan Sjachtar Donetsk och Metalist 1925 stod spelare och domare insvepta i den ukrainska flaggan.
Inför tisdagens ligapremiär mellan Sjachtar Donetsk och Metalist 1925 stod spelare och domare insvepta i den ukrainska flaggan.
FotbollTT

Ibland är det en seger bara att kulan är i luften och att spelarna slipper fly undan ryska bombanfall.

Som när Sjachtar Donetsk–Metalist 1925 möttes i en symbolladdad match när ukrainska ligan i fotboll startade igen.

Annons

Annons

Kievs olympiastadion står värd för säsongens första match i ukrainska Premjer-liha – tisdagens möte mellan Sjachtar Donetsk och Metalist 1925 från Charkiv. Arkivbild.
Kievs olympiastadion står värd för säsongens första match i ukrainska Premjer-liha – tisdagens möte mellan Sjachtar Donetsk och Metalist 1925 från Charkiv. Arkivbild.

För tio år sedan stod Kievs olympiastadion som värd för herrarnas EM-final mellan Spanien och Italien. Tusentals svenskar reste dessförinnan ner för att se landslaget spela sina gruppspelsmatcher på samma arena.

Och så sent som 2018 spelades Champions League-final mellan Real Madrid och Liverpool.

På tisdagen var det dags för en ny historisk avspark på Olympiastadion i Kiev. Den mellan två rivaler från östra Ukraina, vars hemstäder just nu slåss för sin överlevnad.

Matchen mellan storklubben Sjachtar Donetsk och Metalist 1925, från Charkiv 30 mil norrut, föregicks av ett tal av president Volodymyr Zelenskyj.

Spelare och domare äntrade planen draperade i ukrainska flaggor, lyssnade till nationalsången och höll en tyst minut, innan en soldat tog hand om avsparken.

Olympiastadion har plats för 70 000 åskådare, men någon publik släpptes inte in. I stället för jublande folkmassor stod funktionärer redo att föra spelarna i säkerhet i händelse av ett flyglarm.

Firande – och upptrappning?

Premjer-liha, som ligan heter, startar under en symboliskt viktig vecka för Ukraina. På tisdagen firas flaggans dag, och på onsdagen nationaldagen, då självständighetsförklaringen från Sovjetunionen den 24 augusti 1991 högtidlighålls.

Datumet markerar därtill halvårsdagen sedan den fullskaliga ryska invasionen inleddes.

USA:s ambassad i Kiev uppmanar samtidigt amerikanska medborgare att lämna Ukraina. Anledningen är underrättelseuppgifter om att Ryssland planerar att intensifiera attackerna mot civil infrastruktur och myndighetsbyggnader de kommande dagarna.

Annons

Annons

"En stor kraft"

Ingen professionell fotboll har spelats i Ukraina sedan i december förra året, då ligan tog ett planenligt vinteruppehåll. Säsongen var tänkt att återupptas den 25 februari, dagen efter Rysslands invasion.

Ukrainska lag har under sommaren tvingats spela träningsmatcher och Europakval på bortaplan. AIK mötte som bekant FC Vorskla från Poltava i ett dubbelmöte i Stockholm.

Landslaget har spelat sina matcher i Polen.

Säsongsstarten i det fotbollstokiga landet är efterlängtad.

Vi pratade om hur fotbollen kan vara en stor kraft att hjälpa folk att få en tro på framtiden, sade Andrij Pavelko, ordförande i Ukrainas fotbollsförbund, efter ett samtal med president Zelenskyj i samband med att beslutet togs i juni.

En seger

Tomma läktare, tysta minuter och närbelägna skyddsrum väntar. Ligan är dessutom decimerad. Desna Tjernihiv och FC Mariupol, vars träningsanläggningar och hela hemstäder bombats till spillror, har dragit sig ur.

Samtliga matcher kommer att spelas i Kievområdet, samt i ett par regioner längre västerut.

Hemmafördelen förblir därmed en omöjlighet för de lag som hör hemma bakom frontlinjen. Men det faktum att det återigen spelas fotboll på ukrainsk mark ses som en seger i sig.

Premiärmötet mellan Sjachtar Donetsk och Metalist 1925 slutade mållöst, och kunde spelas klart utan att avbrytas av flyglarm. En liten seger det med.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.