"Under inga omständigheter ställs OS in"

Tokyos borgmästare Yuriko Koike.
Tokyos borgmästare Yuriko Koike.
OlympisktTT-AFP

Tokyos borgmästare Yuriko Koike säger att OS inte "under några omständigheter" kommer att ställas in.

Hon anser att sommarspelen inte enbart måste genomföras, utan måste bli succé.

Annars påverkar det kommande OS, säger Koike.

Annons

Annons

Annons

Annons

Spridningen av coronaviruset fortsätter att öka i Japan och en majoritet av japanerna vill därför inte att sommar-OS ska genomföras i Tokyo. Enligt en färsk undersökning vill bara 27 procent att OS hålls nästa år medan 32 procent vill att man ställer in helt och 31 procent vill flytta fram spelen ytterligare.

I en intervju med den franska nyhetsbyrån AFP säger Koike att hon är medveten om det låga stödet, men att hindren kommer att övervinnas.

Den japanska befolkningen och Tokyo-borna tittar på den nuvarande situationen. Vi planerar för framtiden, säger hon.

OS som symbol

Det är drygt sju månader kvar till OS ska starta. Koike ser inte att något ska kunna stoppa OS, och att det är viktigt att spelen blir av.

Världen ser Tokyo-spelen som en symbol för att mänskligheten har besegrat coronaviruset, vilket kommer att leda till Pekings vinter-OS och sen spelen i Paris, säger hon.
Om inte Tokyo tar fullt ansvar i kampen mot coronaviruset, vad händer med Paris om fyra år? Jag tycker att vi först måste se till att Tokyo blir succé, annars kommer det att påverka Paris.

Japan kämpar nu mot en tredje våg att pandemin och premiärministern Yoshihide Suga uppmanar japanerna att ställa in resor under den kommande ledigheten kring nyår.

Annons

Annons

Fackelstafett inför publik

Samtidigt slår OS-arrangören fast att det blir en fackelstafett, med start den 25 mars som är 100 dagar före OS-invigningen. Man är säker på att stafetten, som inkluderar 10 000 löpare samt publik, ska kunna genomföras coronasäkert.

Vi ska se till att det blir säkert för alla, säger spelens vice generaldirektör Yukihiko Nunomura.

Facklan finns redan i Japan eftersom den tändes i Grekland och transporterades till Japan innan spelen flyttades fram ett år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons