Ung man sköts av polis — avled

Polisen öppnade eld mot en man i Sala. Arkivbild.
Polisen öppnade eld mot en man i Sala. Arkivbild.
BrottTT

En man i 25-årsåldern har avlidit efter att ha blivit skjuten av polis under natten i Sala.

Särskilda åklagarkammaren har inlett en förundersökning om misstänkt tjänstefel.

Annons

Annons

Annons

Annons

Händelsen inträffade i samband med ett ingripande vid halv tre natten till lördagen, efter ett larm om en hotfull person.

Vi blev kontaktade av en person som säger sig blivit hotad av en annan person i centrala Sala. Det var anledningen till att vi åkte dit, säger Tobias Ahlén-Svalbro, presstalesperson vid Polisen region mitt.

Efter händelsen inledde polisen en förundersökning om grovt olaga hot och grovt hot mot tjänsteman. Särskilda åklagarkammaren har även inlett en förundersökning om misstänkt tjänstefel.

Åklagarmyndigheten skriver i ett pressmeddelande att det alltid startas en förundersökning i samband med att polisen vid ett ingripande använt så kallad verkanseld. Det gör det möjligt för åklagare att ge direktiv om utredningsåtgärder för att utreda vad som hänt.

Särskilda åklagarkammaren kan för stunden inte lämna någon ytterligare information om händelsen.

Tobias Ahlén-Svalbro vet inte vad som kommer att hända med utredningen mot den avlidne mannen och han vill inte gå in på några omständigheter kring skjutningen. Han kan inte heller säga om det är en eller flera poliser som utreds för tjänstefel, utan hänvisar till särskilda utredningar.

De poliser som var inblandade i händelsen tas om hand enligt rutiner om debriefing och annat, säger Tobias Ahlén-Svalbro.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons