A-
A+

Unga författare skildrar det hårda Norden

Danska Asta Olivia Nordenhof kan få Nordiska rådets litteraturpris för den uppmärksammade romanen 'Pengar på fickan'. Pressbild.
Danska Asta Olivia Nordenhof kan få Nordiska rådets litteraturpris för den uppmärksammade romanen "Pengar på fickan". Pressbild.
LitteraturTT

Laddade samtidsfrågor skildras i flera romaner vars författare har chans att få Nordiska rådets litteraturpris på tisdag.

Det är det hårda Norden, säger Amanda Svensson, kritiker och svensk jurymedlem.

Annons

Annons

Niviaq Korneliussen skriver om Grönlands många självmord. Arkivbild.
Niviaq Korneliussen skriver om Grönlands många självmord. Arkivbild.

Maggie och Kurt är sprungna ur den danska underklassen och lever sina liv präglade av förödmjukelsen i att inte ha pengar. Danska Asta Olivia Nordenhof (född 1988) kan få Nordiska rådets litteraturpris för den uppmärksammade "Penge på lommen", den första i en planerad serie på sju böcker som alla på olika sätt anknyter till den ouppklarade mordbranden på färjan Scandinavian Star 1990 då 159 personer dog.

Romanen handlar om pengar och om kapitalism, om den kapitalistiska hegemonin i samhället, säger Amanda Svensson, en av de svenska representanterna i bedömningsjuryn.

Nordenhofs roman finns utgiven på svenska, "Pengar på fickan", i översättning av Johanne Lycke Holm (född 1987) som själv är nominerad för "Strega", en drömsk roman om ett gäng unga kvinnor som säsongsarbetar på ett italienskt bergshotell.

Öm och aggressiv attack

Baksidan av "mainstream" Grönland skildras av Niviaq Korneliussen i romanen "Naasuliardarpi" (”Blomsterdalen”) som beskrivits som en både öm och aggressiv attack på Grönlands höga självmordstal. Korneliussen, född 1990, nominerades redan för debutromanen "Homo Sapienne" från 2015, och skriver nu om ett stort grönländskt samhällsproblem som hon själv engagerat sig i.

Den utspelas bland unga människor på ett samtida Grönland och tar upp samhällsproblem som finns där och som har sin grund i den danska kolonialismen, som ju har fått väldigt stora efterverkningar med alkoholism, självmord och mycket våld, konstaterar Amanda Svensson.

Även den svenske författaren Andrzej Tichý är en konsekvent skildrare av människor på samhällets botten. Årets nominering är hans tredje och gäller novellsamling "Renheten" som minst lika mycket handlar om smuts.

Annons

Annons

Ovanligt i Finland

Nordiska rådets litteraturpris delas ut för ett enskilt verk, inte för hela författarskapet vilket gör att även yngre författare kan få priset. Sara Stridsberg fick det redan 2006 för sin andra roman, "Drömfakulteten". 2019 blev danske Jonas Eika, född 1991, den yngste pristagaren någonsin när han tog emot priset för sin samhällskritiska novellsamling "Efter solen".

Bland årets unga nominerade finns även Finlands Pajtim Statovci (född 1990) som skildrar övergrepp och våld i romanen "Bolla". Statovci kom till Finland från Kosovo som tvååring och beskrivs nu som en mästerlig författare på det finska språket.

"Bolla" handlar om en familj som invandrar till ett nordiskt land, det är väl en typ av av romaner som inte skrivits lika mycket i Finland eftersom de inte haft lika stor invandring som övriga nordiska länder, säger Amanda Svensson.

Bland övriga nominerade märks isländske Andri Snaer Magnason som använder mytologiska berättelser för att göra den samtida klimatkatastrofen begriplig. "Om tiden och vattnet" kom på svenska redan i våras i översättning av John Swedenmark. Dagens tillvaro ligger nära de mytologiska berättelserna, framhöll Andri Snaer Magnason i en intervju med TT i somras.

När världens ledare träffas på den pågående klimatkonferens i Glasgow kommer de att diskutera hur de kan påverka glaciärer, styra stormar och tornados.

Som vore de gudar på Olympen, sade han då.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.