Unik livsstil förklarar kedjeflytt

Forskare har försett 102 tornseglare från olika delar av Europa med apparatur som gjort det möjligt att avgöra var de befunnit sig vid olika tidpunkter.
Forskare har försett 102 tornseglare från olika delar av Europa med apparatur som gjort det möjligt att avgöra var de befunnit sig vid olika tidpunkter.
DjurTT

Tornseglaren är i ständig rörelse i luften tio månader om året.

Det kan förklara fågelns ovanliga flyttmönster – tornseglaren är en kedjeflyttare.

Annons

Annons

Forskare har försett 102 tornseglare från olika delar av Europa med apparatur som gjort det möjligt att avgöra var de befunnit sig vid olika tidpunkter. Totalt har 14 universitet och fågelskyddsorganisationer deltagit i studien, som pågått i elva år.

Det visar sig att tornseglare från Sverige och andra delar av norra Europa anländer till södra Afrika mellan fyra och sex veckor senare än tornseglare från Sydeuropa.

Då har de sydeuropeiska tornseglarna redan dragit iväg ännu längre söderut på den afrikanska kontinenten, där tillgången på föda i form av insekter är ännu bättre.

Ovanligt med kedjeflytt

Detta flyttmönster, så kallad kedjeflyttning, är ovanligt bland fåglar. Tidigare har det bara observerats hos två arter, amerikansk sparvhök och havssula.

Det vanliga är annars så kallad överhoppsflyttning, som innebär att de fåglar som anländer först hävdar revir och ockuperar området de kommit till, så att de som anländer senare får flyga över det upptagna området och försöka hitta eget revir ännu längre bort. Så gör nästan alla andra fåglar, berättar professor Susanne Åkesson i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Annons

Annons

Unik livsstil

Orsaken är troligen tornseglarens unika livsstil. Den som flyger omkring i luften tio av årets tolv månader behöver mycket energi och därmed föda i form av insekter och har dessutom svårt att hävda revir.

Susanne Åkesson imponeras av tornseglarna: "Jag tycker det är så häftigt att de kan veta var födan finns och när de ska befinna sig just på den platsen. De flyttar över kontinenter på ett sätt som säkerställer att de hela tiden har tillgång till föda och överlever – de blir över 20 år gamla", säger hon i pressmeddelandet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons