A-
A+

Unika spindeln hotas när alla vill se

Nyckelpigespindeln är Sveriges enda fridlysta spindel.
Nyckelpigespindeln är Sveriges enda fridlysta spindel.
NaturTT

Intresset för den knallröda nyckelpigespindeln kan spoliera dess framtid – uppmärksamheten från närgångna entusiaster har blivit för stor. I Skåne har den fridlysta spindelns nät förstörts, troligen av någon som velat komma åt att titta.

Annons

Annons

Den skånska länsstyrelsen ser allvarligt på nätsabotaget och ska göra en polisanmälan.

Det är ett 20-tal nät som har plockats bort och hängts prydligt på grenar. Man får känslan av att det är någon som har velat hitta spindeln, säger Nils Carlsson, tillförordnad chef för länsstyrelsens art- och naturenhet .

Nyckelpigespindeln är Sveriges enda fridlysta spindel och den finns bara på två små plättar i Skåne respektive Halland.

Med allra största sannolikhet är det någon eller några som vet precis vad de gör och letar efter denna ovanliga spindel.

Det går inte att jämföra med när man städar bort spindelnät därhemma – här handlar det om en mycket känslig och hotad art, påpekar Nils Carlsson.

De flyr boet när man gör detta och det här är mitt i deras parningstid. De blir exponerade för fåglar och annat. Anledningen till att det är så känsligt är att det bara rör sig om några hundra individer i hela Sverige.

Nertrampade orkidéer

I grunden är han glad över att det finns ett stort naturintresse, men det handlar om att hålla ett respektfullt avstånd till hotade arter, framhåller han. I Skåne har han sett många exempel på att inte alla gör det.

Man märker på Facebook och Instagram att det i en del kretsar kan vara en fjäder i hatten att man har lyckats se eller ta en bild på sådana arter.

Informationen om var man kan hitta naturens rariteter sprids snabbt via sociala medier. Förra året var det alltför många som ville komma nära den sällsynta orkidén biblomster, som bara finns på en plats i Skåne. Då trampades orkidéskott ner.

Tidigare har länsstyrelsen också polisanmält att människor kommit för nära häckande kungsörnar.

Kommer man för nära så flyger föräldrafåglarna iväg och då kallnar äggen. Dessutom märker kråkor väldigt snabbt att föräldrarna inte är där och ger sig på äggen.

Annons

Annons

Hoppas på vittnen

Spindelnätsabotage kan låta som ett svårutrett brott, men Nils Carlsson hoppas att det kan finnas vittnen eller att det ska gå att koppla bilder som lagts ut i sociala medier till händelsen.

Och även om det inte leder till åtal kan det vara meningsfullt att polisanmäla, tycker han.

Den här typen av brott prioriteras oftast inte, men det är viktigt att polisanmäla ändå, för annars visar man inte vidden av problemet. Det är ett sätt att sätta fingret på en viktig fråga.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.