A-
A+

Uniper bekräftar samtal om förstatligande

Uniper kan förstatligas. Arkivbild.
Uniper kan förstatligas. Arkivbild.
EkonomiTT

Tyska regeringen kommer allt närmare en affär där energijätten Uniper köps upp och förstatligas. Enligt källor till Bloomberg är en sådan affär på väg att tillkännages senare i veckan.

Annons

Annons

Under tisdag eftermiddag har den nuvarande ägaren, finländska Fortum, handelsstoppats på Helsingforsbörsen efter att aktien rusat kraftigt, upp 9,5 procent.

En provisorisk överenskommelse har redan nåtts mellan Tysklands regering, Uniper, och Fortum, och affären kan tillkännages redan på onsdag. Det rapporterar Bloomberg med hänvisning till personer med insyn.

Tysklands regering kommer då att gå in med 8 miljarder euro – motsvarande 87 miljarder kronor – i bolaget, som en del i att förstatliga det, enligt källorna.

Under tisdagseftermiddagen bekräftade Uniper att de är i slutfasen av förhandlingar med den tyska regeringen gällande ett "stabilitetspaket" på 8 miljarder euro, och att staten därefter blir majoritetsägare av bolaget.

De understryker dock att ett slutgiltigt avtal ännu inte finns.

Energibolagets aktie steg under eftermiddagen, men har samtidigt tappat mer än 90 procent av sitt börsvärde i år.

Anledningen är att Uniper i väldigt stor omfattning drabbats av de uteblivna gasleveranserna från Ryssland i anslutning till sanktioner mot landet. Detta har i sin tur påverkat företagets finansiella situation och ett förstatligande har setts som en lösning för att kunna säkra Tysklands energiförsörjning den kommande vintern.

Fortum är en aktör på den svenska marknaden samtidigt som Uniper äger en tredjedel av Ringhals kärnkraftverk via dotterbolag. Uniper och Fortum äger också tillsammans kärnkraftverket i Oskarshamn.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.