A-
A+

Upp till bevis för techjättar

I veckan är det dags för en rad stora amerikanska bolag att rapportera. Arkivbild.
I veckan är det dags för en rad stora amerikanska bolag att rapportera. Arkivbild.
EkonomiTT

Nu är det upp till bevis för de amerikanska jättebolagen.

Utrymme för svaga delårsrapporter finns inte. Då riskerar man att göra en "Netflix".

Annons

Annons

Annons

Annons

Det började med Tesla i går kväll och när veckan är slut har mer än en tredjedel av bolagen på S&P 500 fått redovisa ekonomiska resultat. Det som gör veckan extra intressant är att det nu är dags för några av de allra största och tyngsta bolagen, exempelvis Alphabet, Microsoft och Facebook.

Dessutom är förväntningarna högt ställda då många av bolagen går in högt värderade och med uppenbar risk för rejäla bakslag.

Netflix rasade

Ett tydligt exempel på det var Netflix som tjuvstartade förra veckan. Svaga prenumerationssiffror fick aktien att rasa elva procent i efterhandeln på Wall Street och liknande effekter kan nu komma de närmaste dagarna.

Redan i kväll står två bjässar, Microsoft liksom Googles moderbolag Alphabet, i fokus. Microsoft redovisade rekordsiffror senast kopplat till stark spelförsäljning och molntjänster medan i Alphabets fall ögonen är på hur annonsintäkterna har utvecklats i takt med återhämtningen efter pandemin. Aktien är upp drygt 30 procent i år medan Microsoft också gått bättre än index med en uppgång på 17 procent.

De sammanlagda vinsterna för alla bolag på S&P 500 beräknas lyfta med 33,8 procent jämfört med samma period föregående år, i så fall den högsta procentuella ökningen sedan tredje kvartalet 2010 enligt Factset.

Bland bolagen som väntas bidra finns i högsta grad en duo på onsdag i form av Apple och Facebook. Apples försäljning väntas lyfta 32 procent till svindlande 76,7 miljarder dollar medan Amazon som gynnats av pandemishopping på nätet spås ha intäkter på 104 miljarder dollar, i så fall andra gången någonsin i bolagets historia som man når den magiska 100 miljardersgränsen enligt tidningen Wall Street Journal.

Annons

Annons

Amazon ratas

Hos svenska småsparare är det också framför allt Apple som har varit den stora favoriten hittills i år. Hos Nordnet har man sedan årsskiftet sett hur antalet aktieägare ökat med 21 procent i Apple medan det är nio respektive åtta procent i Microsoft och Alphabet. I Amazon har det till och med blivit en minskning (-3 procent).

"Generellt sett så har spararna sett frossan i tech som köpläge, och det gäller framför allt Apple och Tesla, som också får räknas in här. De är spararfavoriter som fortsatt är populära trots den tydliga rotationen mot cykliskt på grund av återhämtningen och inflationsoro", skriver Nordnets sparekonom Frida Bratt i en kommentar till TT.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?