A-
A+

Uppdaterat vaccin – här är rekommendationerna

En spruta med coronavaccinet Comirnaty. Arkivbild.
En spruta med coronavaccinet Comirnaty. Arkivbild.
CoronavirusetTT

Inom kort startar höstens vaccinationsinsats med det uppdaterade covidvaccinet som nu finns i Sverige.

Men vem bör ta sprutan? Här är Folkhälsomyndighetens uppdaterade rekommendationer.

Den 7 november inleds den nationella vaccinationsinsatsen där det uppdaterade covidvaccinet ska användas. Syftet är att skapa en god immunitet inför vintersäsongen, enligt Folkhälsomyndigheten.

Här är rekommendationerna för de olika åldersgrupperna:

Personer över 80 år samt äldre som bor på särskilda boenden rekommenderas att vaccinera sig en gång. Det uppdaterade vaccinet finns tillgängligt även för dem som hunnit vaccinera sig innan det uppdaterade fanns på marknaden, men det måste gå minst tre månader mellan doserna.

Åldersgruppen 65–79 år samt personer över 18 år som är i riskgrupp rekommenderas en vaccindos. Om man varit sjuk i bekräftad covid-19 efter 1 augusti 2023 kan man avstå sprutan om man inte har nedsatt immunförsvar, men är man osäker bör man ta vaccinet.

De i åldersgruppen 50–64 år som aldrig vaccinerat sig mot covid-19 rekommenderas en dos av det uppdaterade vaccinet.

För 50–64-åringar som redan tagit en eller flera sprutor finns ingen rekommendation om ytterligare vaccination. Det är dock möjligt att få en dos inför vintersäsongen om man vill, ifall det har gått minst nio månader sedan senaste dosen.

För personer i åldrarna 18–49 år finns ingen rekommendation om vaccination. Om man ändå vill ta en dos inför vintern måste nio månader ha gått sedan senaste dosen.

Är man under 18 år gammal finns ingen rekommendation om vaccinering då risken för allvarlig sjukdom och död i covid-19 bland barn och unga är låg.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.