A-
A+

Uppgift: Vägrade lockdown då "bara gamla dog"

Inte längre förtrogna. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har fått utstå upprepade attacker från sin tidigare rådgivare Dominic Cummings (till vänster i bild). Arkivbild.
Inte längre förtrogna. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har fått utstå upprepade attacker från sin tidigare rådgivare Dominic Cummings (till vänster i bild). Arkivbild.
StorbritannienTT

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är i blåsväder igen – ännu en gång efter påståenden från den tidigare chefsrådgivaren Dominic Cummings. Johnsons hantering av pandemin ifrågasätts nu alltmer.

Annons

Annons

Enligt Cummings motsatte sig Johnson en andra nedstängning av landet med hänvisning till att de flesta som dör i viruset är över 80. I en intervju med BBC hävdar Cummings, som var premiärministerns rådgivare till november, att hans tidigare chef satte sina egna politiska intressen framför människors liv.

I ett Whatsapp-meddelande i höstas skrev premiärministern, enligt Cummings, att de flesta som dör av viruset är äldre än den genomsnittliga förväntade livslängden.

"Så få covid och lev längre", fortsätter meddelandet från Johnson.

Vill se utredning

Exchefsrådgivaren uppger att premiärministern upprepade gånger dömde ut den första nedstängningen av landet i mars 2020 och kallade åtgärden "katastrofal".

"Jag köper inte längre all detta om att (det brittiska sjukvårdssystemet) NHS är överbelastat. Hörrni, jag tror att vi måste tänka om ... Det finns max tre miljoner i det här landet som är över 80", skrev Johnson enligt Cummings.

Det är den senaste av Cummings attacker på regeringen sedan han lämnade sin post. Han uppmanar nu de brittiska parlamentsledamöterna att kräva en utredning om Johnsons hantering.

Annons

Annons

Injicera viruset i tv

Tidigare har han bett om ursäkt för regeringens hantering av coronapandemin och hävdat att Johnson ljugit om vilken strategi regeringen hade för att hantera pandemin.

I maj uppgav Cummings att Johnson tidigt 2020 varit så skeptisk till covid-19 att han övervägde att ta en injektion med viruset i direktsänd tv.

Boris Johnson har fått utstå kraftig kritik för sin hantering av viruset. Måndagens återöppning av England, i brittiska medier kallad "frihetsdagen", skedde samtidigt som virussiffrorna stiger snabbt i landet. Krav på munskydd och kapacitetstak för barer och restauranger är nu slopade, liksom regler för hur många människor som får umgås tillsammans.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!