A-
A+

Uppgifter: Blinken framme i Kiev

En ukrainsk soldat tänder ett ljus i Volodymyskyj-katedralen i Kiev under det ortodoxa påskfirandet på söndagen.
En ukrainsk soldat tänder ett ljus i Volodymyskyj-katedralen i Kiev under det ortodoxa påskfirandet på söndagen.
UkrainaTT-AP-AFP

Ryska trupper gick till hårda angrepp i söder och öster i Ukraina under söndagen.

Från Kiev kom sent på kvällen nyheten att USA:s utrikesminister Antony Blinken kommit dit.

Annons

Annons

Äldre kvinna vid påskfirande i Kiev.
Äldre kvinna vid påskfirande i Kiev.

Kriget i Ukraina går in på sin tredje månad, med en rysk storoffensiv i Donbassregionen och utökad belägring i södra delarna av landet.

Ukrainas politiska och militära ledning vädjar om vapen för att kunna mota rysk militär, och denna närmast desperata vädjan får hög aktualitet i och med Antony Blinkens och amerikanske försvarsministern Lloyd Austins resa till Kiev.

Besked om deras ankomst väntades hela dagen, men kom först vid 22-tiden, svensk tid, via Reuters.

Uppgifterna om de pågående frontkrigen i Ukraina är otydliga och svåra att få bekräftade. Västerländska medier och ryska, statsövervakade medier, rapporterar om hårda strider i öst, samt fortsatt total belägring av stålverket i Mariupol.

Framför en altartavla

President Zelenskyj valde att skicka en videoinspelad påskhälsning till Ukrainas utsatta invånare. I olivgrön skjorta, framför en altartavla strålande av guld, talade presidenten om kriget och covidpandemin:

Förra året firade vi påsk hemma, på grund av pandemin. Denna dag av Jesu återuppståndelse firas också på ett annat sätt än vad vi är vana vid. Detta beror på en annan plåga, en plåga kallad krig. Men både förra årets och årets hot har en sak gemensam: ingenting kan besegra Ukraina.

Zelenskyj och hans stab hade tidigare kallat till sig journalister för en lång presskonferens, där han utvecklade behovet av vapen:

Inte bara presenter eller någon slags tårta, vi förväntar oss specifika saker och specifika vapen.

Annons

Annons

Nöjd med svenskt stöd

Även det svenska stödet nämndes i pressträffen, som svar på en fråga från Svenska Dagbladets reporter på plats.

Våra relationer är väldigt goda. Jag är tacksam för det Sverige gör. Vi får riktig hjälp från det landet – och inte bara på det humanitära planet, utan mer än så. Men jag kommer inte gå in på de detaljerna, sade Zelenskyj.

Zelenskyj varnade också Ryssland för att gå vidare med attacker i Mariupol. Om befolkningen i staden och de som befinner sig i det belägrade stålverket dödas så lämnar Ukraina alla samtal med Ryssland.

Sent på söndagen bjöd Ukraina in Ryssland till samtal nära Azovstal-fabriken i Mariupol, där ukrainska soldater och civila håller stånd i en stad som till stor del står under Moskvas kontroll, enligt nyhetsbyrån AFP.

Vi bjuder in ryssarna till en speciell samtalsrunda på plats precis intill Azovstals murar, säger Oleksiy Arestovytj, medarbetare till president Volodymyr Zelenskyj.

Presidenten ska även i ett telefonsamtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ha betonat behovet av att omedelbart evakuera civila från Mariupol.

"Inför hans (Erdogans) samtal med Putin betonade jag behovet av omedelbar evakuering av civila från Mariupol, inklusive Azovstal, och omedelbart utbyte av blockerade trupper”, skriver Zelensky på Twitter.

OSSE-folk frihetsberövade

Dessutom ska ledarna ha diskuterat förhandlingsprocessens gång och samordningen av säkerhetsgarantier för Ukraina. FN:s generalsekreterare António Guterres kommer att att göra ett besök i Turkiet på måndagen inför besöken i Ryssland och Ukraina.

Flera lokalanställda vid Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) har frihetsberövats i Donbass i östra Ukraina.

OSSE skriver på Twitter att man är "extremt oroad" och att alla tillgängliga kanaler används för att få dem frisläppta.

OSSE övervakade från 2014 vapenvilan i Ukraina, men tvingades i och med Rysslands invasion att pausa uppdraget. Internationell personal har lämnat Ukraina, medan lokalanställda på sina håll finns kvar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.