Uppgifter om slutbud i las-förhandlingar

Martin Wästfelt, PTK:s förhandlingschef, anländer till Näringslivets hus där de återupptagna förhandlingarna om las-reglerna nu inleds.
Martin Wästfelt, PTK:s förhandlingschef, anländer till Näringslivets hus där de återupptagna förhandlingarna om las-reglerna nu inleds.
EkonomiTT

Ett slutbud har nåtts mellan fack och arbetsgivare i las-förhandlingarna, enligt uppgifter till SVT. Parternas delegationer ska nu gå igenom budet.

Vi kommer att göra vårt allra yttersta för att komma fram till en lösning, sade Martin Wästfelt, PTK:s förhandlingschef, på väg in till samtalen.

Annons

Annons

Under torsdagskvällen kom uppgifter om att förhandlingarna mellan LO, PTK och Svenskt Näringsliv tagit ett stort kliv framåt. Enligt uppgifter till SVT Nyheter finns ett slutbud som parternas delegationer ska ta ställning till.

Uppgifterna bekräftas inte av LO.

Nej, det kan jag inte göra. Jag har inte hört någonting eller sett någonting. Jag tror att om det finns något slutbud så småningom så borde det nå även mig. Men jag har inte fått det nu, Malin Fagerberg Wikström, pressekreterare på LO.

Inte heller Svenskt Näringsliv vill säga något.

Vi kommer inte att kommentera någonting förrän klockan 13 i morgon, säger presschef Cherine Khalil.

Förhandlingarna om de nya villkoren för arbetsrätten inleddes på torsdagsmorgonen efter att ha legat på is i två veckor.

Först på plats till de inledande samtalen vid Svenskt Näringslivs kontor på Östermalm i Stockholm var Martin Wästfelt.

Vår bedömning är att det är möjligt. Vi gör nu ett nytt försök att hitta en lösning, sade han.

Ingen sluttid

Kommentarerna i övrigt har i stort sett varit obefintliga, ingen vill yppa något. På eftermiddagen satt förhandlarna kvar hos Svenskt Näringsliv. Det är sagt att något slags besked ska komma tidigast klockan 13 på fredag. Men det finns ingen sluttid.

Det var natten till den 1 oktober som förhandlingarna kraschade. För stor oenighet kring turordningsregler, anställningsskydd och omställning fick förhandlarna att packa ihop. Därmed landade frågan på politikernas bord och den utredning till lagförslag som finns framtagen. Las-bollen är brännhet, med politiskt storbråk och en regeringskris som yttersta konsekvens, varvid politikerna i alla läger därför snabbt erbjöd fack och arbetsgivare mer förhandlingstid

Annons

Annons

Hemlighetsmakeri

Under visst hemlighetsmakeri meddelade parterna i onsdags att förhandlingarna återupptas.

Inför de återupptagna förhandlingarna blev det stor tumult inom LO. Sex av 14 LO-förbund röstade vid ett extra styrelsemöte nej till att börja förhandla igen. De sex nejsägarna är kritiska till LO-ledningens hemlighetsmakeri och förtroendet för LO-topparna är rejält sargat.

Förtroendet finns där, men är allvarligt skadat av det som hänt senaste dagarna, sade Sekos ordförande Valle Karlsson till TT i går.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons