A-
A+

Uppmaningen efter coronafallen i EM: Kramas ej

Sveriges målvakt Jennifer Falk skrev autografer på Bramall Lane efter EM-premiären mot Nederländerna på lördagskvällen. Frågan är om hon tillåts göra detsamma efter onsdagens match mot Schweiz, på samma arena.
Sveriges målvakt Jennifer Falk skrev autografer på Bramall Lane efter EM-premiären mot Nederländerna på lördagskvällen. Frågan är om hon tillåts göra detsamma efter onsdagens match mot Schweiz, på samma arena.
FotbollChester, TT:s utsände

På måndag välkomnas de svenska fansen till fotbollslandslagets EM-anläggning.

Men den som hoppas på närkontakt med idolerna blir nog besviken.

Efter att flera EM-spelare testats positivt för covid-19, stramar Sverige åt.

Nu kan vi kanske inte krama familjen heller, säger backen Nathalie Björn.

Annons

Annons

Efter lördagens EM-premiär mot Nederländerna (1–1) tog sig de svenska spelarna tid att hälsa på och tacka sina fans på Bramall Lane i Sheffield. Men så lär det inte se ut efter onsdagens andra gruppspelsmatch, mot Schweiz, på samma arena.

Efter att nederländska mittfältaren Jackie Gronen, som spelade hela matchen mot Sverige, testats positivt för covid-19, väljer Sverige en försiktigare väg.

Jag vet inte om vi får komma fram och krama om fans nu. Jag tror att vi kommer gå igenom några förhållningsregler, säger Evertonbacken Nathalie Björn.

Även familjen drabbas

Det är möjligen trista nyheter för de blågula supportrar som har planerat att åka till den svenska EM-basen Carden Park på måndagen, när Sverige öppnar dörrarna till träningsplanen.

Vi har restriktioner och det kommer handla om att inte hälsa för mycket på folk på läktaren. Vi måste fortsätta ha respekt för covid, för det är ingenting som har försvunnit. Det är något vi kommer att ta till oss, att inte göra det, säger mittfältaren Kosovare Asllani.

Redan tidigare har spelarna blivit tillsagda att undvika alltför mycket närkontakt med supportar, samtidigt som det varit friare tyglar när det gäller den närmsta familjen.

Vi måste alltid vara noga och tänka på vad vi gör. Med ens egen familj vet man kanske om det är någon som har symptom, men om det är fans som man inte har haft kontakt med tidigare så kanske det är någon som är hostig utan att man vet om det. Så vi har alltid varit försiktigare med fansen, eftersom man inte känner dem, säger Nathalie Björn.
Men nu blir det ännu mer, att vi kanske inte kan krama familjen heller.

Annons

Annons

Flera fall i EM

Antalet coronasmittade har ökat i Europa den senaste tiden, och Jackie Groenen är inte heller det första fallet under fotbolls-EM i England.

I fredags kom beskedet att Arsenalförsvararen Lotte Wubben-Moy testats positivt och detsamma gäller Italiens mittfältare Valentina Cernoia, som därmed fick stå över söndagskvällens premiärmatch mot Frankrike.

I Sverige mår dock alla bra och både spelare och ledare har testats negativt för viruset, meddelar landslagsläkaren Houman Ebrahimi. De svenska spelarna testas vanligtvis bara vid symptom, men ett undantag gjordes efter Groenens testsvar.

Jag förlitar mig på våra rutiner som har visat sig vara framgångsrika hittills, säger Ebrahimi.

Det gäller vid smitta

Han säger att Groenen inte ska ha haft några symptom under matchen mot Sverige, de ska ha kommit först på söndagsmorgonen.

Han känner inte heller någon oro vare sig för den svenska truppen, eller för mästerskapet i stort.

Det gör jag inte. Jag litar på att det sitter experter i Uefa (Europeiska fotbollsförbundet), och just nu finns det inga förbud. De lägger över mycket av ansvaret på oss själva, säger Houman Ebrahimi.

Några större åtstramningar i de svenska rutinerna är det inte tal om i nuläget, men Ebrahimi säger samtidigt att det kan ändras om läget förändras.

Men jag tycker att vi ligger på en väldigt bra nivå just nu.

Om en svensk spelare skulle testas positivt kommer hon att isoleras på hotellet. Hur länge isoleringen varar beror på vilka symptom det handlar om, liksom vilken variant av viruset det gäller.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.