"Uppmuntrande" om EU:s asylpakt

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson träffar journalister i Bryssel inför torsdagens migrationsministermöte.
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson träffar journalister i Bryssel inför torsdagens migrationsministermöte.
EUBryssel, TT:s korrespondent

Kampen är i gång om EU:s nya migrationspolitik, sedan Ylva Johansson föreslagna "pakt" för första gången diskuterats av medlemsländerna.

Uppmuntrande samtal, konstaterar Johansson själv.

Annons

Annons

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer hoppas på snabba framsteg om EU:s nya migrationspolitik. Arkivfoto.
Tysklands inrikesminister Horst Seehofer hoppas på snabba framsteg om EU:s nya migrationspolitik. Arkivfoto.

Efter nästan ett år av förberedelser börjar nu den verkliga dusten för asyl- och inrikeskommissionären Ylva Johansson.

Torsdagens möte med EU-ländernas inrikesministrar är första ordentliga genomgången av hur länderna ser på de nya förslagen.

Jag är inte naiv. Vi kommer inte att nå en situation där alla länder eller alla partier i EU-parlamentet har samma syn på migration och invandring, men jag tror det är möjligt att nå en överenskommelse om mina förslag, säger Johansson till TT och Ekot i Bryssel.

Möts i november

In i det sista hoppades ministrarna kunna träffas fysiskt för att diskutera planerna. På grund av coronaläget blev det dock till sist "bara" i form av ett webbmöte.

Det hindrar ändå inte ministerrådets ordförandeland Tyskland från att hoppas på framsteg under hösten.

Inrikesminister Horst Seehofer söker i första hand enighet om vissa grundprinciper, bland annat om den snabbuppdelning som ska skilja ut merparten av de ekonomiska migranterna redan vid gränsen och den nya formen av "solidaritet" – där alla EU-länder ska hjälpa till med att antingen ta hand om asylsökande eller se till att skicka hem sådan som fått avslag.

Vårt mål är att nå en politisk överenskommelse före årsskiftet om de viktigaste delarna i paketet, säger Seehofer på sin presskonferens efteråt och utlovar ett extrainsatt ministermöte i november för att ge länderna chans att diskutera med varandra i samma rum.

Annons

Annons

Stark vilja?

Både Seehofer och Johansson är optimister.

Det var en uppmuntrande diskussion. Det är väldigt tydligt att vi behöver det här samarbetet och en kompromiss i migrationspolitiken. Medlemsländerna var väldigt villiga att börja förhandla, säger Johansson på presskonferensen.
Viljan finns där – och den är stark, hävdar Seehofer.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons