A-
A+

Upprört över flytt av migranter till Rwanda

Demonstrant med plakattexten – Flyktingars rättigheter är mänskliga rättigheter – utanför en domstol i London som i fredags genom en dom godkände det kontroversiella beslutet att skicka brittiska migranter till Rwanda.
Demonstrant med plakattexten – Flyktingars rättigheter är mänskliga rättigheter – utanför en domstol i London som i fredags genom en dom godkände det kontroversiella beslutet att skicka brittiska migranter till Rwanda.
StorbritannienTT-AP

Efter att en domstol i veckan banat väg för att flyga migranter från Storbritannien till Rwanda, växer kritiken mot den kontroversiella åtgärden. En av de upprörda uppges vara den brittiske tronarvingen prins Charles som rapporteras ha kallat de planerade flygningarna "förfärliga".

Annons

Annons

Brittiska medier rapporterar att prins Charles är upprörd och 'förfärad' över regeringens avtal med Rwanda om att skicka migranter till Rwanda. Uppgiften bygger på anonyma källor. Arkivbild.
Brittiska medier rapporterar att prins Charles är upprörd och "förfärad" över regeringens avtal med Rwanda om att skicka migranter till Rwanda. Uppgiften bygger på anonyma källor. Arkivbild.

Det var i fredags som ett domstolsbeslut öppnade för att ett första flyg, enligt avtalet mellan Storbritannien och Rwanda, kan lyfta på tisdag med drygt 30 personer ombord. Väl framme i det afrikanska landet kommer deras ansökningar om asyl att prövas.

Den kontroversiella hanteringen av flyktingfrågan är ett försök från den brittiska regeringen att minska antalet migranter som kommer till Storbritannien via Engelska kanalen.

Stark kritik

Flera människorättsorganisationer och bland andra FN:s flyktingorgan UNHCR har riktat skarp kritik och uttryckt "starkt motstånd och oro" över uppgörelsen.

En av dem som – något överraskande – uppges ha uttryckt stark kritik är prins Charles. Enligt en artikel i The Times på lördagen anser den brittiske tronarvingen att deporteringen av asylsökande till Rwanda är ett "förfärligt" initiativ. Artikeln bygger på information från anonyma uppgiftslämnare och det brittiska hovet hälsar att man varken bekräftar eller förnekar uppgifterna i tidningen.

"Vi kommenterar inte påstådda anonyma samtal med prinsen av Wales, förutom att understryka att han fortsatt förblir neutral i politiska frågor", skriver prinsens residens Clarence House i ett uttalande.

Prins Charles och hans hustru Camilla väntas senare denna månad besöka Rwanda för att närvara vid ett möte med Samväldets ledare. Nu luftas oro, enligt brittiska medier, att migrantavtalet riskerar att överskugga det kungliga besöket.

Annons

Annons

Trasigt asylsystem"

Det var i april som Storbritannien tillkännagav att landet gjort upp med Rwanda om att skicka migranter till landet. Överenskommelsen kostar 120 miljoner pund, omkring 1,5 miljarder kronor, och finansieras av Storbritannien.

"Rwanda välkomnar partnerskapet med Storbritannien att ta emot asylsökare och migranter och erbjuda dem lagliga vägar till uppehållstillstånd", sade Rwandas utrikesminister Vincent Biruta då i ett uttalande.

Den brittiske inrikesministern Priti Patel förklarade samtidigt uppgörelsen är en viktig del "av vår strategi att se över det trasiga asylsystemet och förstöra de onda människosmugglarnas affärsmodell".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.