A-
A+

USA: Fler masskjutningar kopplas till extremism

En minnesvägg över offren för masskjutningen i Buffalo i maj 2022. Arkivbild.
En minnesvägg över offren för masskjutningen i Buffalo i maj 2022. Arkivbild.
USATT-AP

Antalet massmord, i de allra flesta fall skjutningar, i USA som kopplas till extremism har ökat kraftigt under de senaste tio åren. Det är nu tre gånger så högt som under någon annan tioårsperiod sedan 1970-talet, enligt organisationen Anti-Defamation League (ADL).

Annons

Annons

Av rapporten framgår också att alla massmord med extremism som motiv under 2022 var kopplade till högerextremism, speciellt till vitmakt-miljön.

Masskjutningen vid en mataffär i Buffalo i delstaten New York i maj, då tio människor dödades, samt dödsskjutningen av fem personer på en hbtq-klubb i Colorado Springs i Colorado i november, hör dit.

"Det är ingen överdrift att säga att vi lever i en tid av extremistiska massmord", står det i en rapport från ADL.

Sköt i höjden

Mellan två och sju massmord kopplade till extremism inträffade varje årtionde från 1970- och fram till 2 000-talet. Men på 2010-talet sköt antalet i höjden till 21. Trenden har sedan fortsatt med fem extremistdåd under 2021 och 2022.

Antalet offer har också blivit fler. Mellan 2010 och 2020 dog 164 människor i extremistrelaterade massmord, betydligt fler än under någon annan period med undantag för 1990-talet och bombdådet mot en federal byggnad i Oklahoma.

Hela 93 procent av dåden med extremistmotiv 2022 utfördes med skjutvapen. Inga poliser har dödats av extremister i fjol, för första gången sedan 2011, konstaterar rapportförfattarna också.

Annons

Annons

Vit högerextremism

Flera faktorer har samverkat till utvecklingen, enligt ADL. Dit hör Islamiska statens uppgång samt förespråkandet av våld i vitmakt-kretsar.

Allt eftersom terrorgruppen Islamiska staten tynar bort ökar troligen hotet från vita högerextremister, varnar organisationen.

Vi kan inte bara stå handlingsförlamade och acceptera det här som den nya normen, säger organisationens vice ordförande Oren Segal.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.